ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΟΙ 22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα

«Η υποκρισία της Κυβέρνησης παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 18 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022 στοχεύει στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 74086/21-07-2022 Προκήρυξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, επενδυτικά σχέδια και είκοσι δύο (22) προτάσεις Θεσσαλικών Επιχειρήσεων αξιολογήθηκαν με συνολική βαθμολογία πενήντα (50) μορίων και πάνω.

Οι ανωτέρω προτάσεις των υπό ένταξη επενδυτικών σχεδίων, αφορούν κίνητρα Φορολογικής απαλλαγής συμβατικής επένδυσης, Επιχορήγηση Συμβατικής Επένδυσης και Επιδότηση Χρηματοδοτικής Μίσθωσης με το συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 9.643.385,89 €.

Με την Υπ. απόφαση 114192/2023 ΦΕΚ Β΄ 6844 /5.12.2023 «Κατανομή στους αρμόδιους φορείς των ποσών των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του αναπτυξιακού ν. 4877/2022, του έτους 2022», διατέθηκαν συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις 3.516.582,5€, από το συνολικό ποσό των 150.000.000,00€.

Η απόφαση αυτή, απέκλεισε την πλειοψηφία των Θεσσαλικών επιχειρήσεων από τη δυνατότητα λήψης ενισχύσεων για τα υποβαλλόμενα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς το ποσό της οριζόμενης κατανομής αρκεί μόνο για την κάλυψη της ενίσχυσης τριών (3) Θεσσαλικών επιχειρήσεων ενώ η βάση ένταξης διαμορφώθηκε στα 84 μόρια. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία αποκλείονται με αυτόν τον τρόπο επενδυτικές προτάσεις με επαρκή βαθμολογία αφού πάντα λαμβάνονταν μέριμνα για αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού προκειμένου να ενταχθούν όλες οι επενδυτικές προτάσεις αυτής της κατηγορίας.

Επειδή οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση ένταξης των επενδυτικών τους σχεδίων , έχουν υποβληθεί σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες εγκρίσεις.

Επειδή ο μεταποιητικός κλάδος επιδεικνύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών του μονάδων, παρά το υψηλό κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος.

Επειδή είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ενίσχυση των επιχειρήσεων και αποτελεί μονόδρομο η επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων με επαρκή βαθμολογία, ειδικά για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία.

Επειδή οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης και ανάπτυξης τους χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και υποστήριξης από την πλευρά της Πολιτείας.

Επειδή η μη επαρκής χρηματοδότηση για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων με επαρκή βαθμολογία καθιστά την Πολιτεία απούσα και χωρίς σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να ενισχύσει με κάθε τρόπο και μέσο τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας που βιώνει πρωτόγνωρες δραματικές καταστάσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο των είκοσι δύο (22) επενδυτικών σχεδίων, με επαρκή βαθμολογία, των Θεσσαλικών επιχειρήσεων;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ