Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΣΙΚΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο δήμαρχος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πλημμυροπαθών – Δείτε τί ζητά για το δήμο Τυρνάβου

Τη στιγμή αυτή που πραγματοποιείται η σύσκεψη ,εκατοντάδες συνάδελφοι μου αγρότες βρίσκονται στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισής τους από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και στις γεωργικές τους εκτάσεις .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο δήμος Τυρνάβου ,που επλήγη από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2023, οι οποίες κατέστρεψαν δεκάδες σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής από τους οποίους μικρό ποσοστό έλαβε την οικονομική ενίσχυση των 4000 ευρώ , την λεγόμενη Αρωγή , ενώ αρκετοί ακόμα αναμένουν.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες του Δήμου μας, όπου στην περιοχή μας χάθηκαν 15.770 στρέμματα που έχουν δηλωθεί για απώλεια παραγωγής, φυτικού κεφαλαίου και εξοπλισμού χάθηκαν. Ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Δήμου μας και κυρίως οι αμπελοκαλλιεργητές με την κλιματική κρίση να έχει χτυπήσει τις καλλιέργειες τους, που εκδηλώθηκε με την έξαρση του περονόσπορου αλλά και γενικότερα όλες οι δενδροκαλλιέργειες με την έξαρση ασθενειών.

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα τους σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Δυστυχώς ως δημοτικές αρχές καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη συγκυρία έχοντας να διαχειριστούμε μια ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, η οποία μειώνεται ακόμα περισσότερο διότι με την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης παρακρατούνται αναδρομικά τα τέλη ταφής απορριμμάτων των προηγούμενων χρόνων από την ήδη κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων μας.

Ο Δήμος Τυρνάβου κηρύχθηκε εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την αριθμ. Α3711/9-9-2023 απόφαση Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Όπως και πριν από 3 χρόνια εξαιτίας του τότε καταστροφικού σεισμού που ανάγκασε 100 ανθρώπους να ζουν μέχρι και σήμερα σε άθλιες συνθήκες μέσα στα κοντέινερ ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδίων των κατοίκων δεν έχουν προχωρήσει οι περισσότεροι φάκελοι στο αρμόδιο υπουργείο για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Οι πλέον εκτεταμένες βλάβες και τα σοβαρότερα προβλήματα της κακοκαιρίας εντοπίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Α. Στο αγροτικό και κτηνοτροφικό δίκτυο.

Ο Δήμος Τυρνάβου, κατεξοχήν αγροτικός Δήμος, με σημαντικότατο ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, διαθέτει ένα πολύ εκτεταμένο οδικό δίκτυο αγροτικών και κτηνοτροφικών οδών που στο σύνολό του σχεδόν είτε καταστράφηκε ολοσχερώς είτε υπέστη σοβαρές βλάβες καθιστώντας την όλη διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση, εξαιρετικά δυσχερής προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα ως και την εφοδιαστική αλυσίδα. Επί παραδείγματι θα αναφέρουμε αρκετούς κτηνοτρόφους για τους οποίους είναι αδύνατη η προσέγγιση της παραλαβής του γάλακτους κλπ.

Η αποκατάσταση της προσβασιμότητας και η βελτίωση του οδοστρώματος του δικτύου των αγροτικών και κτηνοτροφικών οδών, λόγω της μεγάλης έκτασής του, είναι τεράστιο και ζωτικής σημασίας έργο για το Δήμο μας απαιτεί δέσμευση σημαντικών πόρων, προσεκτικό σχεδιασμό και γρήγορη αντιμετώπιση που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του Δήμου μας.

Β. Καθαρισμός υδατορεμάτων.

Μικρά και μεγάλα υδατορέματα διασχίζουν τον Δήμο Τυρνάβου με κυρίαρχο αυτό του Τιταρησίου. Τα περισσότερα υδατορέματα υπερχείλισαν και στην κοίτη τους συγκεντρώθηκαν όγκοι φερτών υλικών και λοιπών αντικειμένων από τα ανάντι.

Ο καθαρισμός και σε πολλές περιπτώσεις η διάνοιξη και η εκβάθυνση των ρεμάτων αποτελεί στοιχείο άμεσης επέμβασης και πολιτικής προστασίας όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις καλλιέργειες.

Σημαντικότερη παρέμβαση όλων κρίνεται ο καθαρισμός της ανοικτής και της βαθιάς κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού από φερτά υλικά (κυρίως ξύλα και κορμούς δέντρων) αλλά και από μεγάλους όγκους προσχώσεων αμμοχάλικου και κροκάλας.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι κατά την διαδικασία του καθαρισμού των υδατορεμάτων θα προκύψουν μεγάλοι όγκοι από υλικά που θα πρέπει κατάλληλα και σύννομα να διαχειριστούν. Κατά την άποψη των τεχνικών μας υπηρεσιών, ένα μεγάλο ποσοστό του όγκου των εξαγώγιμων υλικών μπορεί να θεωρηθεί άκρως κατάλληλο για τις ανάγκες της αγροτικής και κτηνοτροφικής οδοποιίας προσφέροντας μια ταυτόχρονη λύση και στα αναφερόμενα προβλήματα.

Γ. Καταστροφή Βιολογικού Καθαρισμού του Αμπελώνα

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Αμπελώνα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από τον ανάδοχο το Δεκέμβριο του2022. Τα δίκτυα αποχέτευσης ακάθαρτων Αμπελώνα ολοκληρώθηκαν και παραδοθήκαν για χρήση το Δεκέμβριο 2023.
Τον Ιανουάριο του 2024 θα δινόταν για λειτουργία οι παραπάνω υποδομές .

Με το Daniel το Σεπτέμβριο του 2023 έγιναν όλες οι παραπάνω καταστροφές στα δίκτυα υποδομής και τον Βιολογικό καθαρισμό Αμπελώνα

Το σύνολο της ανάγκης σε χρηματοδότηση εκτιμάται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (3.700.000).
Η ΔΕΥΑΤ έχει ενημερώσει εγγράφως από την πρώτη στιγμή τα αρμόδια υπουργία σας από τα οποία δεν έχει λάβει απάντηση μέχρι σήμερα. Όπως θα διαπιστώσετε στα έγγραφα που σας καταθέτουμε.

Ευελπιστούμε ότι γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των καταστροφών και τις επιπτώσεις στην τοπική και ευρύτερη οικονομία της περιοχής και προσδοκούμε να συμπεριλάβετε στον σχεδιασμό των έργων σας την αποκατάσταση των αναφερομένων ζητημάτων του Δήμου μας.
Άμεσά να δοθούνε στους δήμους τα καταλληλά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προβούν σε αποκατάστασή των ζημιών, του κατεστραμμένου οδικού δικτύου τους και την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ