ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2024: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Την προκήρυξη για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024 εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους.

Η προκήρυξη αφορά την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2024 – 2025. Η Υποβολή ηλεκτρονικά Αίτησης-Δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 24:00.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις θα γίνουν από Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Επιλογή υποψηφίων
H επιλογή των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΣΕΙ, στη ΣΣΑΣ, στη ΣΑΝ και στις ΑΣΣΥ, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4777/2021. 4.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να κριθούν ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ σε ιδιαίτερες εξετάσεις -«Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (Ψυχομετρικές δοκιμασίες, Υγειονομικές εξετάσεις, Αθλητικές δοκιμασίες. Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Στρατιωτική Σχολή προκύπτει από τον πίνακα επιτυχόντων του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΑΙΘΑ). Είναι δυνατή η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών, ως επιλαχόντων για την πλήρωση κενών θέσεων, στα ΑΣΕΙ, στη ΣΣΑΣ, στη ΣΑΝ και στις ΑΣΣΥ σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3648/2008, οι οποίες θα προκύψουν λόγω μη παρουσίασης, παραίτησης, απομάκρυνσης ή αποχώρησης των υποψηφίων που κρίνονται αρχικά ως εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που θα κυρωθούν από το ΥΠΑΙΘΑ.

Προσόντα υποψηφίων
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν, σύμφωνα με τον ν. 1911/1990, άνδρες και γυναίκες, για όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ. Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ, της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ είναι τα εξής: α. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ– ΣΣΑΣ-ΣΑΝ- ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004). β. Να έχουν σωματική και ψυχική υγεία, αρτιμέλεια και σωματική διάπλαση γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.4186/2013. δ. Ειδικότερα οι υποψήφιοι/ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα.

Δικαιολογητικά – Υποβολή – Έλεγχος
H υποβολή της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης του υποψηφίου, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr. Ο υποψήφιος εγγράφεται στην υπόψη εφαρμογή χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου (e-mail) και διαχειρίζεται προσωπικά την αίτησή του/της (επεξεργασία, προσωρινή αποθήκευση, οριστικοποίηση, μεταφόρτωση εγγράφων, αποστολή) πλήρως ηλεκτρονικά. Η υπόψη εφαρμογή περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης και υποβολής των δικαιολογητικών και είναι διασυνδεμένη με αντίστοιχο ηλεκτρονικό κόμβο του ΥΠΑΙΘΑ, για την αυθεντικοποίηση των στοιχείων του υποψηφίου. Κωδικός υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων χορηγείται από το ΥΠΑΙΘΑ. 13. Όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις ΠΚΕ για μία ή περισσότερες Στρατιωτικές Σχολές, πρέπει αφενός να δηλώσουν αυτές στο Μηχανογραφικό Δελτίο του ΥΠΑΙΘΑ, αφετέρου να υποβάλουν με μεταφόρτωση (upload) μέσω της σχετικής εφαρμογής, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο Παράρτημα «Α», μια πλήρη σειρά των δικαιολογητικών που αναγράφονται στο Παράρτημα «ΣΤ». Μετά την καταληκτική ημερομηνία, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής, καθόσον η σχετική εφαρμογή απενεργοποιείται.

Παρουσίαση υποψηφίων για προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ)

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί για να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ΠΚΕ, οφείλουν να ενημερωθούν, με την ημερομηνία ανάρτησης των δεκτών υποψηφίων και με αποκλειστικά δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα του εξεταστικού κέντρου για το πρόγραμμα των ΠΚΕ (ψυχομετρικών, υγειονομικών, αθλητικών), τον τόπο και τον χρόνο παρουσίασης. Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές για όλους τους υποψήφιους και γίνονται σύμφωνα με προγραμματισμό που θα ανακοινωθεί από τα εξεταστικά κέντρα. Προκειμένου να συμμετάσχει ένας υποψήφιος σε αυτές, θα πρέπει να γνωρίζει ότι: Οι ΠΚΕ διενεργούνται στο εξεταστικό κέντρο επιθυμίας του υποψηφίου, πλην των υποψηφίων που είναι ήδη μαθητές σε κάποιο ΑΣΕΙ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ- ΑΣΣΥ, οι οποίοι θα υποβάλλονται στις ΠΚΕ, στη Σχολή που φοιτούν ή στο πλησιέστερο προς τη Σχολή τους εξεταστικό κέντρο εάν στη Σχολή φοίτησής τους δεν λειτουργεί τέτοιο.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
1. Έλληνες εσωτερικού

α. Υποβολή ηλεκτρονικά Αίτησης-Δικαιολογητικών από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 24:00.
β. Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.
γ. Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 24:00.
δ. Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος–χρόνος): Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024.
ε. Χρονική περίοδος διεξαγωγής ΠΚΕ από Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

2. Έλληνες εξωτερικού

α. Υποβολή Αίτησης-Δικαιολογητικών από την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και ώρα 00:00 έως την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00.
β. Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως τη Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024.
γ. Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00.
δ. Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος–χρόνος): Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024.

Τονίζεται ότι, οι υποψήφιοι/ες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι:

α. Να ενημερωθούν αν τα δικαιολογητικά τους έγιναν δεκτά ή όχι
(μέσω της εφαρμογής) και να τα συμπληρώσουν, αν απαιτείται. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τα εξεταστικά κέντρα, όπως προβλέπουν οι Οργανισμοί λειτουργίας των Σχολών.
β. Να ενημερωθούν για το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των ΠΚΕ.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ