ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1 ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Το αδιαχώρητο σε ομιλία της στα Φάρσαλα τη Δευτέρα

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου και ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, ομιλία με την ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου με θέμα: «Τα κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα».

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο οποίο δίδαξε από το 1981 έως το 2022.

Σπούδασε Ιστορία στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες.
Aπό το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει πάνω από 10.000 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα
Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού.

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού της πόλης, το οποίο κατέκλυσε σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα.

Η Μαρία Ευθυμίου, ήταν προσκεκλημένη των Ενεργών πολιτών Φαρσάλων και ανέπτυξε το θέμα “Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού”.

Η γνωστή ιστορικός πραγματοποίησε ομιλία – μάθημα περισσότερες από τρεις ώρες και εξιστόρισε τα βασικά σημεία του ελληνισμού με μεγαλύτερη έμφαση το 19ο και 20ο αιώνα.

Τόνισε σημεία τα οποία μας ακολουθούν από την περίοδο των Μυκηναίων που έδρασαν περίπου το 1.500 – 1.100 π.Χ. και σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, ότι γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι είναι Έλληνες, διότι έχουμε διαβάσει την γραφή τους την γραμμική Β’. Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και του Νεοελληνικού κράτους.

Σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα είχε πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εκείνη την εποχή, μίλησε για την σπουδαιότητά της και ανέφερε ότι ήταν γλώσσα επικοινωνίας για πολλούς λαούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια γλώσσα που κρατά ακόμα το κύρος της, όπως και τα λατινικά. Μίλησε με παραδείγματα ότι μεγάλες εφευρέσεις χρησιμοποίησαν ελληνικές λέξεις και έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο αναφερόμενη στην ελληνική γλώσσα και την ιστορία της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ