ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών

Η ΠΟΕΒ εκφράζει την αμέριστη στήριξή της και τάσσεται στο πλευρό φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων και ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και συμπορεύεται με τη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία για «ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση της πλειοψηφίας της νέας γενιάς, γιατί:
Κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια κι έτσι για τους πολλούς θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής και «εθνικό απολυτήριο», δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις και στις 3 τάξεις του Λυκείου, που ετοιμάζεται -όπως λέει- να νομοθετήσει μέσα στο 2024, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση… πληρωμής και «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…

Διαλύει την αξία των πτυχίων, μετατρέποντάς τα σε ακόμα ένα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων.
Όσο για τα περί αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων που διακηρύσσει η κυβέρνηση έχουμε πικρή εμπειρία από το πόσο αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία με την ύπαρξη ιδιωτικών, τα δημόσια νοσοκομεία, πόσο αναβαθμίστηκαν οι σιδηρόδρομοι με την απελευθέρωση όπου είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα των Τεμπών.

Η μόνη “αναβάθμιση” που θα έρθει για τα δημόσια πανεπιστήμια θα είναι να αρχίσουν να λειτουργούν ακόμα περισσότερο σαν τα ιδιωτικά, να γίνουν ακόμα πιο ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια, η υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, είτε πηγαίνουν τελικά σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια, άρα και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν οι πτυχιούχοι όταν προσληφθούν από τον εργοδότη. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι έχουν μεγάλα πορτοφόλια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Γι’ αυτό, ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων είναι και δικός μας αγώνας, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αφορά το μέλλον όλων των παιδιών, το μέλλον αυτού του τόπου.

Στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και καλούμε όλους του συναδέλφους, βιβλιοπώλες και εκδότες τους φίλους του βιβλίου να βρεθούν δίπλα στους φοιτητές και στους μαθητές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ