ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δείτε τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γνωστή ηθοποιός και πρώην βουλευτής

Με χαρά διάβασα την ανακοίνωση για τη σύσταση του νέου Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο, καθώς και για τα σχέδιά του και τη φροντίδα του για το θέατρό μας. Εύχομαι ειλικρινά στον Πρόεδρο κ. Φώτη Τζατζάκη και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. μια δημιουργική θητεία, αντάξια της ιστορίας του Θεσσαλικού Θεάτρου και θα ήθελα να ξέρουν ότι θα είμαι κοντά τους σε οτιδήποτε μπορώ να φανώ χρήσιμη.

Ας μου επιτραπεί, όμως, μία παρατήρηση. Διάβασα στην ανακοίνωση ότι σκοπεύουν να γιορτάσουν με διάφορες εκδηλώσεις, τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου. Εδώ υπάρχει ένα λάθος. 40 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, δηλαδή το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο βέβαια είναι συνέχεια του Θεσσαλικού Θεάτρου και ιδρύθηκε το 1983.

Το Θεσσαλικό Θέατρο, όμως, προϋπήρχε και ιδρύθηκε το 1975 από κάποιους από εμάς, σαν σύλλογος με την επωνυμία «Θεσσαλική Πνευματική Πορεία». Μ’ αυτή τη μορφή λειτούργησε επί 8 χρόνια, έως το 1983, πριν περάσει στον Δήμο Λάρισας και γίνει Δημοτικό Θέατρο. Μ’ αυτή τη μορφή έγραψε ιστορία και έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ).

Ας μην παραποιούμε, λοιπόν, -άθελά μας θέλω να πιστεύω- την ιστορία. Όταν χρησιμοποιούμε έναν τίτλο, στην προκειμένη περίπτωση «Θεσσαλικό Θέατρο», πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να μην αγνοούμε την ιστορία του.

Υπάρχει, λοιπόν, και η ιστορία των πρώτων 8 χρόνων του Θεσσαλικού Θεάτρου, από το 1975 έως το 1983, που είχα την τιμή και τη χαρά να διευθύνω, τότε που δεν ήταν Δημοτικό Θέατρο.

Ήταν απλά ένα θέατρο της πόλης και της Θεσσαλίας, χωρίς οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού ή τον Δήμο. Στηρίχθηκε μόνο στην αγάπη του κόσμου και στον αγώνα όσων δουλέψαμε σ’ αυτό.

Στο όνομα, λοιπόν, αυτού του αγώνα μιλάω τώρα. Και αφιερώνω αυτό το σημείωμα στον δικηγόρο Θανάση Μπακάλη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και που είχε συντάξει το ιδρυτικό καταστατικό της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας. Το αφιερώνω, ακόμα, σε όλα τα ιδρυτικά μέλη της, που το υπέγραψαν το φθινόπωρο του 1975, σχεδόν 50 χρόνια πριν.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, επισυνάπτονται αποσπάσματα από το πρώτο εκείνο καταστατικό και από την ιδρυτική πράξη. Επίσης, μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας, στα οποία έχω παραδώσει το προσωπικό μου αρχείο με πλήρη στοιχεία για την ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ