Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΑΚΡΙΒΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνολικό ποσό εξόφλησης των αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» στη Θεσσαλία, αλλά και ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Τις τελευταίες μέρες διακινούνται στα ΜΜΕ πληροφορίες αναφορικά με την μη καταβολή στο ακέραιο του συνόλου των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών αγροτών μετά από την καταστροφή την οποία προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία, καθώς σύμφωνα με αυτές η κυβέρνηση ετοιμάζει «ψαλίδισμα» στις αποζημιώσεις κατά 35% σε βεβαιωμένες ζημιές.

Με βάση τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, «οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι δύσκολο να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο του ποσού που χρειάζεται για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων». Στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται πως το «ψαλίδι» θα αφορά βεβαιωμένες ζημιές και θα έρθει με τη μορφή της οριζόντιας περικοπής των αποζημιώσεων κατά 35% της εκτίμησης.

Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, πέντε(5) μήνες μετά, οι πληττόμενοι αγνοούν το συνολικό ύψος του δικαιούμενου ποσού αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές αποζημιώσεων στην φυτική παραγωγή για το σύνολο των πληττόμενων καλλιεργειών καθώς ενδεικτικά, καταβλήθηκαν για το βαμβάκι, τον αραβόσιτο, τη βιομηχανική τομάτα, τη μηδική – τριφύλλια σανός και τα μήλα ενώ για τα αμύγδαλα, λόγω “λαθών και κενών”, καταβλήθηκαν µόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις παραγωγών και εκκρεμούν ακόμη για τα ακτινίδια και τα επιτραπέζια σταφύλια.

Σε ότι αφορά δε τη ζωική παραγωγή, έχουν καταβληθεί προκαταβολές αποζημιώσεων μόνο για τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου ενώ οι διαδικασίες των αποζημιώσεων για την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικων εγκαταστάσεων για την επανέναρξη της κτηνοτροφικής παραγωγής έχουν απλά ανακοινωθεί ως κυβερνητική πρόθεση.

Επίσης για την αποζημίωση και αντικατάσταση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού υπάρχουν μόνο οι κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς καμία ουσιαστική δρομολόγηση ενεργειών.

Επειδή ακόμη δεν έχουν καθορισθεί οι τελικές τιμές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία.

Επειδή υπάρχει πλήρη άγνοια στους πλημμυροπαθείς αγρότες ως προς το ύψος των δικαιούμενων τελικών ποσών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ τόσο για την απώλεια της παραγωγής τους, όσο και για την απώλεια της υλικοτεχνικής υποδομής του.

Επειδή έχει ήδη έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος και οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τα τελικά ποσά αποζημίωσης που θα λάβουν προκειμένου να προβούν στον οικονομικό προγραμματισμό τους.

Επειδή αστοχίες, λάθη και κενά απέκλεισαν από την καταβολή προκαταβολών αποζημίωσης μεγάλο αριθμό πληττόμενων παραγωγών.

Επειδή είναι αδύνατη η επανέναρξη της κτηνοτροφικής παραγωγής χωρίς την ύπαρξη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και των ζώων.

Επειδή οι βιβλικές καταστροφές έχουν σπείρει την απόγνωση σε χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυνατούν πλέον να εξασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το ακριβές συνολικό ποσό των αποζημιώσεων ανά είδος για τις ζημίες στην φυτική και τη ζωική παραγωγή που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ