Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Πτυχές από τις σκέψεις, τους στόχους και το πρόγραμμα του φετινού ΤΥρναβίτικου καρναβαλιού παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Στ. Τσικριτσής, η αντιδήμαρχος Ευ, Μαμμανού – Χατζή και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Τυρνάβου Κ. Πατσίκας.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι κατέχει κεντρική θέση στις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου μας λόγω της δημιουργικής, αυθόρμητης και μαζικής συμμετοχής που το χαρακτηρίζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα του Τυρνάβου. Ο προσανατολισμός της νέας Δημοτικής αρχής είναι για ένα Καρναβάλι με αναβαθμισμένη ποιότητα και μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή, ενώ επιδιώκουμε να δώσουμε βαρύτητα και στα μηνύματα που θα περνούν μέσα από τα πληρώματα που συμμετέχουν στις παρελάσεις του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και μέσα από τα διάφορα δρώμενα που επιλέγουμε να γίνουν σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.

Η σάτιρα, η διασκέδαση, ο χορός, η ευαισθητοποίηση είναι στοιχεία που θέλουμε να αναδείξουμε ώστε το καρναβάλι μας να είναι λαϊκό, μαζικό, να είναι καλαίσθητο όσον αφορά την στάση που έχουν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση. Παροτρύνουμε με δράσεις και εκδηλώσεις ειδικά τους νέους ανθρώπους, να δοκιμάσουν και να απολαύσουν με μέτρο το τσίπουρο μας, το κρασί μας, να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά. Θέλουμε να μείνουν με την μέθη της χαράς, του κεφιού και της δημιουργίας που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όλους μας το καρναβάλι. Αυτό προϋποθέτει, εκτός από την βούληση που έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή για να μείνει το καρναβάλι λαϊκό, να το υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός του Τυρνάβου. Και έχει κάθε όφελος να το κάνει αυτό γιατί είναι ο δικός του κόπος, το μεράκι και το κέφι του.

Το καρναβάλι μας, που ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης μας και ξεπηδά αβίαστα από τα σπλάχνα της, θέλουμε να το διαφυλάξουμε. Αναβάθμιση του σημαίνει να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να χρηματοδοτούνται όλες οι δράσεις του από τους κρατικούς φορείς χωριs να υπάρχει η ανάγκη εύρεσης χορηγών.

Ουσιαστικός χρηματοδότης του καρναβαλιού παραμένει ο Δήμος μας και ενώ οι κρατικοί πόροι υπολείπονται κατά πολύ από τις ανάγκες μας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κληθήκαμε να σχεδιάσουμε τις εκδηλώσεις του ΤυρναβίτικουΚαρναβαλιού για το 2024 παραμένουν δυσοίωνα αρνητικές για το λαό μας που βιώνει τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών, με την ακρίβεια, το χτύπημα στο εισόδημα, την ενεργειακή φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα ,έχοντας όμως αισιοδοξία και δυναμισμό, σχεδιάζουμε για φέτος πλήθος εκδηλώσεων που θα ανακουφίσουν συναισθηματικά τον λαό, θα του δώσουν τη χαρά, το κέφι, τη διασκέδαση».

Στους στόχους της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος λέγοντας τα εξής:

«Επιστροφή στις ρίζες, το θέμα του φετινού Τυρναβίτικου καρναβαλιού!
Αυτή η ιδέα γεννήθηκε ως ανάγκη να αντισταθμίσουμε την τεχνολογική – διαδικτυακή εξάρτηση που επικρατεί στις μέρες μας και να επιστρέψουμε μέσω ενός θεσμού, όπως θεωρούνται πλέον οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο παρελθόν, στις ρίζες μας, να ενωθούμε με τα εθιμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη μας, αλλά για πολλούς και κυρίως για τους νέους παραμένουν άγνωστα.
Η πορεία του Τυρναβίτικου καρναβαλιού είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Στις μακρινές δεκαετίες του… οι άνθρωποι αναζητούσαν τις μέρες της αποκριάς διέξοδο και διασκέδαση. Άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου μαζεύονταν τα βράδια στις γειτονίες, άναβαν τις μπαρμπαριές, τραγουδούσαν και χόρευαν γύρω από τις φωτιές, όπου κυριαρχούσαν τα πειράγματα και οι αστεϊσμοί. Παρέες – παρέες με αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις πήγαιναν μπουλούκια από φωτιά σε φωτιά, από την μια άκρη της πόλης στην άλλη.
Περνώντας τα χρόνια και το Τυρναβίτικο καρναβάλι και οι εορτασμοί της αποκριάς άρχισαν να παίρνουν πιο οργανωμένη μορφή τα μπουλούκια οργάνωσαν ομάδες που συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Αυτοί οι καρναβαλιστές έβγαιναν πλέον στην πλατεία και οργάνωναν αυτοσχέδιες παντομίμες με το θέμα της ομάδας τους ή διαγωνισμούς χορού, που παρακολουθούσαν συμμετέχοντας στα πειράγματά τους σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας.
Αυτά τα δρώμενα ετοιμαζόμαστε να επαναφέρουμε στο φετινό Τυρναβίκο καρναβάλι ώστε να συνδέσουμε το παρόν με το παρελθόν, να μυήσουμε σε αυτά την νέα γενιά, να την βοηθήσουμε να τα αγαπήσει και να τα διατηρήσει, να ξανανιώσουμε την ξενοιασιά εκείνων των χρόνων».

Στην επιλογή του βασιλιά καρνάβαλου που όπως αναφέρθηκε θα είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πάνω σε μία βόμβα που σκοτώνει αμάχους Παλαιστίνους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τυρνάβου Κ. Πατσίκας τονίζοντας το μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης των λαών μακριά από πολεμικούς σχεδιασμούς:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ