3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΟΦΙΝΙΚΑΛ

Πριν από 141 χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου 1883, ήρθε στον κόσμο ο μεγάλος στοχαστής και δημιουργός Νίκος Καζαντζάκης. Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πραγματοποιεί την Κυριακή 18/2/2024, την πρώτη από μια σειρά εικοσιτεσσάρων (όσες και οι ραψωδίες) μηνιαίων συναντήσεων της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης της ΔΕΦΝΚ, με την εισαγωγή στην «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι συναντήσεις θα είναι υβριδικές, αφενός ζωντανές, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά, ξεκινώντας από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είναι η έδρα του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, αφετέρου διαδικτυακές. Προβλέπεται ζωντανή και διαδικτυακή συμμετοχή στη συζήτηση (μετά από σύντομη εισαγωγή στη ραψωδία και ανάγνωσή της από εθελοντές, φίλους-ες).

Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας (σύμπραξη της ΔΕΦΝΚ με το ΠΟΚΕΛ), που συμπληρώνει 3 χρόνια αισθητής παρουσίας στην πόλη μας, ίσως αναλάβει την παρουσίαση μιας ραψωδίας. Στον προγραμματισμό του Ομίλου είναι και η παρουσίαση στη Λογοτεχνική Γωνία τον Απρίλιο του 2024, του βιβλίου της Μαρίας Φλετορίδου «Νίκος Καζαντζάκης – Πιέρ Σιπριό ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ», εκδόσεις Καστανιώτη, 2023, η οποία πρόκειται να γίνει σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας.

Πρόσφατα, οι υπεύθυνοι του Ομίλου Ν. Σκεντέρης και Β. Ρεμπάπης παρουσίασαν στη Λογοτεχνική Γωνία τις εισηγήσεις στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της ΔΕΦΝΚ «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες» (Θεσσαλονίκη, 25-26/11/2023), καθώς επίσης, το θέμα: «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι νέοι».

Τέλος, ο Όμιλος προχωρά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην έκδοση του τόμου των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της ΔΕΦΝΚ «Η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που έγινε τον Νοέμβριο του 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Όσοι ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν τον Όμιλο και τη ΔΕΦΝΚ, μπορούν να απευθύνονται στους Υπεύθυνους του Ομίλου, Ν. Σκεντέρη και Β. Ρεμπάπη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ