ΣΤ. ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 50 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δείτε τί ανέφερε ο δήμαρχος για το έργο της νέας δημοτικής αρχής

Ως νέα δημοτική αρχή από την ημέρα που αναλάβαμε κάναμε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να έχουμε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Ώστε να μην αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών μας. Τον αγώνα δρόμου θα μπορούσαμε να τον έχουμε αποφύγει αν η προηγούμενη δημοτική αρχή άφηνε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, όπως έπραξαν οι απερχόμενες δημοτικές αρχές σε όλη την ιστορική πορεία του Δήμου μας και όπως έγινε φέτος στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που υπολογίζονται από τον νόμο 3852/2010, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να είναι για τους δήμους περί τα 8,5 δις ευρώ και για τις περιφέρειες 1.448.368.000 ευρώ.
Αντί αυτών, τα ποσά που αποδίδονται συνολικά ως ΚΑΠ Δήμων είναι 2.224.000 ευρώ και ΚΑΠ Περιφερειών 733.700.000 ευρώ.
Αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της υλοποίησης των προτεραιοτήτων και της συμμόρφωσης των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που συγκροτούνται από τις δυνάμεις της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών των δήμων, στις ΣΔΙΤ με ταυτόχρονη αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν την φοροεπίθεση εκτός από τα κεντρικό και από το τοπικό κράτος. Πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες υποδεέστερες των αναγκών τους, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν, αφού το 95% των φορολογικών εσόδων του κεντρικού κράτους προέρχονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οι Δήμοι κινούνται με βάση τους νόμους και τις αποφάσεις που τους επιβάλλει το αστικό σύστημα. Η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει για το αν οι Δήμοι θα έχουν προσωπικό ή όχι, για το αν και πόση χρηματοδότηση θα έχουν, για το αν θα υλοποιηθούν έργα που προστατεύουν τη ζωή και ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού.
Είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση κράτους και τοπικής διοίκησης.

Για μας είναι καθαρό ότι ένας Δήμος δεν μπορεί να παίρνει μέτρα για τη βελτίωση της ζωής του λαού χωρίς σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, χωρίς την καταδίκη των αστικών κομμάτων, την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Γι’ αυτό διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των δομών και λειτουργιών του δήμου με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
Ως Δημοτική Αρχή Τυρνάβου θα αντιπαρατεθούμε σε αυτή την πολιτική που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις , θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να παίρνει ανάσες ανακούφισης ο λαός μας και δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος, όπως είναι οι άλλες δημοτικές αρχές που στηρίζουν τα αστικά κόμματα.

Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε μπει μπροστά ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, με αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος δυναμικού του δήμου για την βελτίωση της οργάνωσης των υποδομών και των διαθέσιμων μέσων, γεγονός που αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται από τις θετικές αντιδράσεις των συμπολιτών μας που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.
Πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Τυρνάβου όπως άλλωστε φάνηκε από το πρωί της Τρίτης 2 Γενάρη ήταν να καθαρίσει τις πόλεις και τα χωριά του δήμου από τους τόνους βαρέων απορριμμάτων και κλαδιών που είχαν κατακλύσει πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια σε όλη την έκταση του αστικού ιστού Τυρνάβου και Αμπελώνα αλλά και των χωριών.
Στα πλαίσια της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών με άμεσες διαδικασίες, χώρος που αποτελούσε εστία μόλυνσης και κινδύνων λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο του Τυρνάβου και δίπλα στην αγορά της πόλης, μετατράπηκε σε χώρο πάρκινγκ που αυτή τη στιγμή δίνει ανάσα στο επιβαρυμένο από δεκάδες οχήματα κέντρο της πόλης.

Κληθήκαμε επίσης από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και συμμετείχαμε με ξεκάθαρη θέση για την δίκη μας ΔΕΥΑΤ στην
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά αναφέραμε και το διατρανώνουμε ότι αν υλοποιήσει η κυβέρνηση το καταστροφικό σχέδιο της πλέον η ΔΕΥΑ θα λειτουργεί ξεκάθαρα κερδοσκοπικά. Στον Δήμο Τυρνάβου τα άρτια δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη και με τον υπερβάλλοντα ζήλο των υπαλλήλων της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. Γιατί άραγε;
Για να έρθουν αργότερα να τα πάρουν τζάμπα οι ιδιώτες και ο λαός να αναγκαστεί να πει το νερό, νεράκι;
Θεωρούμε απαράδεκτη και σε βάρος του Δήμου Τυρνάβου μια τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ.
Με αγώνες θα διεκδικήσουμε μαζί με τον λαό του Δήμου μας :
– Να αποσυρθούν τώρα τα σχέδια για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού με τις δρομολογημένες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ.

Αναλάβαμε και διεκπεραιώσαμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
– Τις μέρες των γιορτών, σταθήκαμε δίπλα στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Δαμάσιου μοιράζοντας τρόφιμα σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
– οργανώσαμε την συμμετοχής τους στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο για τους πλημμυροπαθείς με την προβολή του διεκδικητικού πλαισίου των αιτημάτων τους.

Σημαντική ενέργεια μας στην κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, είναι η απόφαση απαλλαγής για ένα χρόνο των τελών ύδρευσης για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» που αφορά 39 οικογένειες. Τη σημασία της έχει βέβαια και η ενεργή συμμετοχή και έμπρακτη στήριξη της δημοτικής αρχής στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με την προγραμματισμένη κάθοδο τριών λεωφορείων στην Αθήνα από τον Δήμο μας για την διαμαρτυρία των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επίσης πήραμε την πρωτοβουλία για συναντήσεις στην Αθήνα με τα υπουργεία Εσωτερικών (Λιβάνιος) και Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Παπαστεργίου), για το θέμα των δημοτικών σφαγείων που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης και βαραίνουν κάθε χρόνο οικονομικά το δήμο και για το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
Διεκδικούμε για πρώτη φορά ως Δήμος Τυρνάβου την συγκεκριμένη χρηματοδότηση 970 χιλ ευρώ, για αγροτική και αστική οδοποιία στις πλημμυρισμένες περιοχές, προσπάθεια που θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης για έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων γι’ αυτό τον σκοπό.
Καλούμαστε να λειτουργήσουμε μέσα στο αντιδραστικό- αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που βασικό του στοιχείο έχει την κρατική υποχρηματοδότηση σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δήμου και το οποίο θα αντιπαλέψουμε με την αγωνιστική μας δράση και διεκδίκηση.
Καταφέραμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες αποτυπώνονται και περνάνε στον προϋπολογισμό όπως:
α) Η κατάργηση των αναθέσεων σε ιδιώτες του πράσινου και της ανακύκλωσης που κόστιζαν το δίμηνο μαζί, περίπου στις 220.000 ευρώ και αντ’ αυτού την αξιοποίηση προσλήψεων 33 ατόμων-21 με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67 ετών και 12 έκτακτους με τρίμηνες συμβάσεις που θα γίνουν οχτάμηνες λόγω Ντάνιελ- που η προηγούμενη διοίκηση θα μπορούσε να κάνει και συνειδητά δεν τις έκανε.
β) Ένα ποσό της τάξης των 150 χιλ ευρώ για εργασίες συντήρησης παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τομείς προτεραιότητας:

-Σχολεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που καλύπτουν συνολικά οι ανάγκες των παιδιών και της νεολαίας. Έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών στους παιδικούς σταθμούς, ολοκληρώνουμε την εικόνα και για τα σχολεία μας και μπαίνουμε μπροστά στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας από την κεντρική εξουσία.
-Κοινωνική πολιτική: Είναι σημαντικό για μας η οργάνωση ενός επαρκούς δικτύου στήριξης των εργατικών- λαϊκών οικογενειών, αυτών που ζουν στο όριο της φτώχειας. Από το κοινωνικό παντοπωλείο μοιράζονται τρόφιμα σε 100 περίπου πολίτες του Δήμου Τυρνάβου και επιδίωξη μας είναι να συμπεριλάβουμε ακόμα περισσότερους με δεδομένο ότι τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας δημιουργούν και θα δημιουργήσουν ζητήματα επιβίωσης σε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.
-Πολιτισμός και Αθλητισμός: Έχουμε ξεκινήσει το σχεδιασμό για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που είναι ανάγκη να συντηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε. Στον Αμπελώνα θα προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άλσος που θα φιλοξενεί τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ έχουμε συγκεκριμένες σκέψεις και ιδέες για τον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Τούμπα ως χώρο φιλοξενίας όλων των πολιτιστικών συλλόγων και της Φιλαρμονικής του Δήμου, όπως και για την επαναλειτουργία του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στον Τύρναβο.
-Αποκομιδή των απορριμμάτων: Προχωρήσαμε σε μια καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους που βέβαια δεν επαρκούν για τις ανάγκες της καθαριότητας. Διεκδικούμε το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (αξιοποιώντας ταυτόχρονα κάθε μορφή) από το κράτος, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την καύση, με ανακύκλωση στην πηγή.
-Οδοποιία: Έχουμε σχεδιάσει πλαίσιο άμεσης βελτίωσης των αγροτικών δρόμων με χρηματικά ποσά και από ίδιους πόρους του Δήμου, αλλά παράλληλα διεκδικώντας από περιφέρεια και κράτος λύσεις που προτείνουμε, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην αγροτική οδοποιία. Με τον ίδιο μπούσουλα διεκδίκησης και σχεδιασμού προσπαθούμε να βελτιωθεί και η αστική οδοποιία
-Πολιτική προστασία: Παίρνουμε μέτρα για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας , διαμορφώνοντας με το δυναμικό του δήμου μηχανισμό που να ενισχύει την πρόληψη. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα δούμε συγκεκριμένο σχεδιασμό.
– Αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση: Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης ενός πλαισίου διεκδικήσεων και παρεμβάσεων από την περιφέρεια και το κράτος για τα συγκεκριμένα μέτρα και έργα.
-Αντίστοιχα θα σχεδιάσουμε μικρά και σημαντικά έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων, μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
-Τέλος, προχωράμε σε μεγάλο συλλαλητήριο για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων που παραμένουν οξυμένα, μπροστά στη συμπλήρωση 3 χρόνων από το σεισμό, το Σάββατο 2 Μάρτη στις 12.00 στην Κεντρική Πλατεία του Τυρνάβου.

Θέτουμε ως στόχους και παλεύουμε για:

– Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης την λαϊκών αναγκών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους της ΤΔ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
– Την απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000€ το χρόνο και 5.000 € για κάθε παιδί.
-Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους έχουν αφαιρεθεί, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους, και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους. Κανένας συμβιβασμός από το δικαίωμα διεκδίκησης για την επιστροφή τους. Η παρακράτηση των πόρων της ΤΔ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς. Η συγκάλυψή της και ο συμβιβασμός όπως έγινε με τους ήδη παρακρατηθέντες πόρους αποτελεί συμμετοχή στη διαφθορά και προσπάθεια δημιουργίας συνείδησης αποδοχής της.
Η δική μας πρόταση είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, τόσο στο κοινωνικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό της ΤΔ και της κεντρικής εξουσίας.

Δεν συμπληρώσαμε ούτε 50 μέρες, από την μέρα που αναλάβαμε. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Είναι ορατά και έτσι θα συνεχίσουνε μαζί με κάθε κάτοικο του Δήμου και πάντα με τις πόρτες μας ανοιχτές, αλλά και με λαϊκές συνελεύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ