ΒΟΛΕΣ Δ. ΒΕΡΒΕΣΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους κυρίως νέους αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημ. Βερβεσό, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΔΣ Λάρισας, Τρύφ. Τσάτσαρο επισκέφθηκαν τον Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη και κατέθεσαν  συμπληρωματικό υπόμνημα συνοδευόμενο από έκθεση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης, θέλοντας να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η έκθεση που παραδόθηκε στον κ. Μπακαΐμη είναι μία πολυσέλιδη τεχνική πραγματογνωμοσύνη από ειδικό εμπειρογνώμονα , τον οποίο η Ολομέλεια επέλεξε ,τον κ. Αναστάσιο Δέδε για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος.

Ο κ. Βερβεσός και τα μέλη της αντιπροσωπείας αμέσως μετά παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βερβεσός ήταν καταπέλτης τόσο για την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις του αναφορικά με το χρόνο έναρξης της δίκης για τα Τέμπη όσο και για την τελευταία εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οπως τόνισε ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στα τρία σημεία που έθεσαν οι δικηγόροι κατά την επίσκεψή τους στον ανακριτή και την εισαγγελέα εφετών που ερευνούν την υπόθεση.

Πρώτο σημείο, είναι «η διαφωνία μας με τις πολιτικές παρεμβάσεις ,διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρέσκεται τελευταία να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης»

Δεύτερο σημείο ,είναι «η ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά κατ΄ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης».

Τρίτο σημείο, είναι ότι “ η Χώρα όφειλε πριν από το δυστύχημα να είχε θεσπίσει βάση κοινοτικών οδηγιών εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας όλων των συγκοινωνιών της χώρας μεταξύ των οποίων και των τρένων. Πράγμα που δεν έχει πράξει ούτε σήμερα ,παρά το τραγικό δυστύχημα ,γεγονός που καταδεικνύει ότι τίποτα δεν έχουμε διδαχθεί ως χώρα από το τραγικό αυτό συμβάν.


Ποινικοί Κώδικες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βερβεσός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και στους νέους ποινικούς κώδικες που ψήφισε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ποινικό λαϊκισμό και για εξοντωτικές ποινές που θα στέλνουν στη φυλακή ανθρώπους ακόμη και για ελαφρά πλημμελήματα. Η κυβέρνηση επέλεξε με τη στάση της την τακτική πονάει κεφάλι κόβει χέρι» σημείωσε χαρακτηριστικά προβλέποντας ότι το επόμενο διάστημα όλοι θα ζήσουν στο πετσί τους τις αστοχίες των κωδίκων, ενώ σημείωσε ότι αντί να επιβάλει εξοντωτικές ποινές οι κυβέρνηση που όπως αποδείχθηκε όπου εφαρμόστηκαν δεν είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να βρει τρόπους πάταξης της εγκληματικότητας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, μιλώντας για την εθνική τραγωδία επεσήμανε: «ομολογουμένως καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της οδύνης και της οργής. Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα σαφές αίτημα: να υπάρχει ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων και φυσικά να αποδοθούν σε βάθος οι ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν.»

Στην αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συμμετείχαν και οι πρόεδρου των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Φινοκαλιώτης (Θεσσαλονίκης) ,Ηλίας Κλάππας ( Πειραιά), Χρήστος Στρατηγόπουλος, (Βόλου), Ασημίνα Στρίμπα , (Κατερίνης) ,Κώστας Παπανικολάου , (Γρεβενών) και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ολομέλειας Βασίλης Χειρδάρης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ