ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ CERN

Μια εκπληκτική εμπειρία έζησαν μαθητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Λάρισας. Οι μαθητές επισκέφτηκαν το κέντρο πυρηνικών δοκιμών CERN, στην Ελβετία. Αρχικά ενημερώθηκαν για την ίδρυση και τη λειτουργία τoυ CERN, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο.

Πληροφορήθηκαν ότι αρκετά σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της φυσικής των σωματιδίων έγιναν μέσω πειραμάτων στο CERN αλλά και ότι ο Παγκόσμιος Ιστός ξεκίνησε, επίσης, ως ένα δικό του έργο. Τέλος, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκαν για την υλοποίηση των πειραμάτων ATLAS και ALICE. Ήταν πράγματι μία ανεπανάληπτη εμπειρία!

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό σταθμό, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής μετακίνησης, αποτέλεσε η επίσκεψη στον Ιερό Ναό Του Αποστόλου των Εθνών Παύλου του εν Σαμπεζύ της Γενεύης. Εκεί οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την τιμή να συναντηθούν με τον Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Φανούριο Θολιώτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βασίλειο Κοτρότσιο.

Οι δύο Ιεράρχες υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τους μαθητές και τους ξενάγησαν στον Ιερό Ναό, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της ελληνικής Ορθοδόξου Διασποράς καθώς και να ενημερωθούν για τη δραστηριοποίησή της και τη συμβολή της στη διατήρηση της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία βίωσαν, τέλος, οι μαθητές και από την ξενάγησή τους στη Γενεύη, στο Αννεσί, καθώς και στο Μιλάνο και τη Μπολόνια, πόλεις τις οποίες επισκέφτηκαν στη διάρκεια της διαδρομής τους από και προς τη Γενεύη. Σημαντικά αξιοθέατα, όμορφες εικόνες και νέες γευστικές επιλογές έκαναν το ταξίδι τους ακόμη πιο ελκυστικό.

Την εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου σ΄αυτό το όμορφο ταξίδι της συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Λιάμτσιος Χρήστος, Ζιάκας Δημήτρης, Δαλαμήτρα Στέλλα και Καραλοπούλου Αθηνά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ