ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ και τον Αντώνη Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας: Θεοφάνη Γέμτο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρίστο Τσαντήλα, ερευνητή, πρ. Διευθυντή Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Τάσο Μπαρμπούτη, πολιτικό μηχανικό, πρ. γραμματέα ΤΕΕ/ΚΔΘ και Δημήτριο Γελαλή, οικονομολόγο, πρ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση εκ μέρους των μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας αναδείχθηκε η ανάγκη να μη συνεχιστεί η καταστροφική στασιμότητα στη διαχείριση των έργων Αχελώου και να παρθεί οριστική και τελεσίδικη απόφαση για τα εγκαταλειμμένα έργα, ανεξάρτητα, από τις απόψεις που έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς σε σχέση με την εκτροπή ή όχι του Αχελώου.

Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα «κολλημένο πρόβλημα εδώ και χρόνια», που ενισχύει την ανασφάλεια που κυριαρχεί στη Θεσσαλία, τόσο σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και στα ζητήματα της ξηρασίας και των αποθεμάτων νερού, όπως επίσης τέθηκε το πρόβλημα των υπόγειων υδροφορέων και της ανεξέλεγκτης αξιοποίησης των υπόγειων νερών, αλλά και του ζητήματος επιβίωσης ή ερημοποίησης της υπαίθρου.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη εναντίωσης όλων των φορέων στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη Θεσσαλία που -και από τις πρόσφατες δηλώσεις- επιβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες της πολιτικής της ΕΕ, όπως για παράδειγμα με τη διαμόρφωση των φορέων διαχείρισης υδάτων ως Ανώνυμες Εταιρίες, ακριβώς γιατί αυτό το σχέδιο θα καθορίσει την ένταξη και εξειδίκευση των έργων μετά τις πλημμύρες, αλλά και και την πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Το ΚΚΕ, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, θα αναδείξει το ζήτημα στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής με όλους τους τρόπους στη βουλή, επιδιώκοντας και σχετική συζήτηση, αλλά και στην Περιφέρεια και στους Δήμους της περιοχής, γιατί κριτήριο της θέσης του και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων και όλων των πλευρών που προκύπτουν από αυτό είναι η αντίθεση του στη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τα αποτελέσματά της οδηγούν στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής, την ερημοποίηση της υπαίθρου και στα όσα έζησε ο λαός της Θεσσαλίας και με τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής αποδεικνύεται και στη σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Τέλος, τόνισε ότι απαιτείται σύγκρουση με τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα έργα με βάση τη λογική του «κόστους–οφέλους» με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πάλη στην οποία το ΚΚΕ πρωτοστατεί με όλους τους τρόπους, μέσα και έξω από τη βουλή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ