ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)» του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας διοργάνωσαν υβριδική συζήτηση με θέμα «Λόγος περί γυναικών…», την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024.

Στην συζήτηση συμμετείχαν διαδικτυακά η Ευρωβουλευτής κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού – Γκολφινοπούλου, ενώ δια ζώσης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Λάρισας κ. Αργυρώ Γκαραγκούνη και η φιλόλογος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών “Άλκηστις” κ. Άντα Καζαντζή. Τη συζήτηση παρακολούθησαν συνάδελφοι και σχολεία-Πρέσβεις από τη Λάρισα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αρχικά, προηγήθηκε η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων στους Junior Ambassadors από την κ. Γκαραγκούνη και ακολούθησε η παρουσίαση από τη μαθήτρια Άννα- Μαρία Βλάχου αναφορικά με τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες έθεσαν ερωτήματα στις ομιλήτριες σχετικά με την επιβίωση της κοινωνικής ανισότητας στις σύγχρονες κοινωνίες, για το αν υπάρχουν χώρες που έχουν επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, σε ποιον τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας παρουσιάζεται μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, πώς μια γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους λόγω του φύλου κ.α.

Όπως τόνισε η κ. Ασημακοπούλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας με ισόρροπη αντιπροσώπευση των φύλων στις διάφορες επιτροπές, ωστόσο εκτός Ευρώπης παρατηρούνται αυξημένες κοινωνικές ανισότητες. Είναι στην ευχέρεια των νέων να ξεπεράσουν τις στερεότυπες αντιλήψεις επεσήμανε η Ευρωβουλευτής. Η κ. Καρυστιανού- Γκολφινοπούλου μίλησε για τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την πρόοδο της κοινωνίας που θα επέλθει με την κατάρριψη των στερεοτύπων και την προστασία του γυναικείου φύλου.

Ενώ η κ. Γκαραγκούνη αναφέρθηκε σε φωτεινά παραδείγματα γυναικών του παρελθόντος όπως η Λαρισαία Ελένη Τέτση-Καρακίτη (Larebelle) αλλά και άλλες γυναίκες που διέδωσαν τις φεμινιστικές ιδέες στη χώρα μας και αποτέλεσαν πρότυπα προς μίμηση. Η γυναίκα αξίζει τη στήριξη και τον σεβασμό όλων, υπογράμμισε. Η κ. Καζαντζή αναφέρθηκε στον λόγο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και στην θεσμοθέτησή της πριν 47 χρόνια, καθώς και στις μικρότερες αμοιβές που ισχύουν ακόμη και στην Ε.Ε. Ωστόσο, λόγω της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε. η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση της κατάστασης, τόνισε, έχει η ανατροφή των παιδιών από τις ίδιες τις γυναίκες.

Στο πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συμμετέχουν οι μαθητές: Άννα- Μαρία Βλάχου, Αμμανίτη Ελένη , Βασιλική Μακρή, Βασιλική Μπαμπαλή, Αναστασία-Παρασκευή Ζέγγου, Γεώργιος Κοτσάλης, Δάφνη Μπατσίλα, Νικολέττα Πίσπα, Κωνσταντίνα Τσίνα, Φίλιππος Κοκκίνης, Τίτος Νάνος και Αλκιβιάδης Σιουποτίνας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δαλαμήτρα Στεργιανή, Καραλοπούλου Αθηνά, Καρύτσα Αντιγόνη, Μπέλτσιου Μαρία και Ζιάκας Δημήτριος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ