ΣΤΟ Π.Σ. ΕΦΕΡΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της παράταξης

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας 26.3.2024, η Λαϊκή Συσπείρωση, δια του επικεφαλής της, Τάσου Τσιαπλέ, μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι δικαίως αντιδρούν και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες, για το γεγονός ότι εδώ και καιρό απο την λειτουργία δίπλα στο χωριό, ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, υπάρχει αφόρητη δυσοσμία και ρύπανση στην περιοχή, που προκαλείται λόγω της μη τήρησης όρων της ΜΠΕ, προφανώς για οικονομικό όφελος της.

Οι δεξαμενές υποδοχής υγρών αποβλήτων, είναι ανοιχτές, αντί για κλειστού τύπου και όταν αδειάζουν τα βυτιοφόρα τα λύματα, έρχονται σε επαφή με την ατμόσφαιρα και προκαλείται έντονη δυσοσμία, ενώ δεν υπάρχουν και φίλτρα ενεργού άνθρακα για την απορόφηση των οσμών, όπως προβλέπεται, επιβαιώνοντας για ακόμα μια φορά, ότι η παράδοση της παραγωγής ενέργειας στα χέρια των επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό, αλλά προκαλεί και προβλήματα στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία.

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, ζήτησε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, για το αν η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, έχει κάνει κάτι για να σταματήσει η έντονη δυσοσμία και η ρύπαναση απο την εταιρεία, είτε με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι να πάρει τα αναγκαία μέτρα ή εφόσον δεν τα παίρνει και με οριστική διακοπή της λειτουργίας της.

Απο την απάντηση της περιφερειακής αρχής, προέκυψε ότι η υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας, για πρώτη φορά έκανε έλεγχο, μετά απο τις αντιδράσεις κατοίκων, στις 13/12/23 απο τον οποίο εκδόθηκε προσωρινό πόρισμα στις 8/1/24 και στις 13/3/24 έγινε επανέλεγχος και εκδόθηκε το τελικό πόρισμα ελέγχου. Η συγκεκριμένη εταιρεία που δημιουργεί τα προβλήματα της έντονης δυσοσμίας και ρύπανσης, λειτουργούσε εδώ και μια δεκαετία δίχως κτηνιατρική άδεια και χωρίς να τηρεί 9 απο τους όρους της ΜΠΕ, χωρίς να έχει καμία επίπτωση, όλα αυτά τα χρόνια!!!.

Μάλιστα όπως ειπώθηκε, απο τους 9 όρους της ΜΠΕ που δεν τηρούσε, συμορφώθηκε ανάμεσα στους δυο ελέγχους μόνο σε 2 και όμως συνεχίζει να λειτουργεί και να προκαλεί έντονη δυσοσμία και ρύπανση, αφού της δόθηκε κι άλλη προθεσμία μέχρι τέλος Απρίλη.

Ερωτηματικό παραμένει επίσης για το αν στο μεταξύ υπάρχει έγκριση της τροποίησης της ΜΠΕ, που ζήτησε η εταρεία, όπως αναφέρθηκε στη συγκέντρωση των κατοίκων της Χάλκης στις 20/3/2024 απο υπάλληλο της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η Λαική Συσπείρωση, καλεί τους κατοίκους της Χάλκης να μην περιμένουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα που βιώνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, απο όσους δημιούργησαν και διατηρούν το αντιλαικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο που παραδίδει την παραγωγή της ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αποκομίζουν κέρδη στις πλάτες του λαού και προσπαθούν να τους καθησυχάσουν, ώστε να συνεχίζεται αυτή απαράδεκτη κατάσταση. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αναγκάσει εταρεία, κυβέρνηση, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει η δυσοσμία και η ρύπανση απο την συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού απο βιομάζα, είναι ο δικός τους μαζικός και αποφασιστικός αγώνας, τον οποίο στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, σε αντίθεση με την σημερινή και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε καταψηφίσει την ΜΠΕ για την λειτουργία και της συγκεκριμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της γενικότερης αντίθεσής της στην παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών, που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα, προκαλώντας ζημιά και στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία.

Αγωνίζεται και διεκδικεί:

Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.

Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και γενικότερα της οικονομίας σε φθηνή ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ