ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται πλέον την ανάγκη να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα.

Της Λουίζας Ματσάκη
Πριν λίγες μέρες, είδα ένα βίντεο με τον εαυτό μου να μιλάει τέλεια κινέζικα.

Μελετάω τη γλώσσα για λίγα μόνο χρόνια και δεν μιλάω καθόλου άπταιστα. Αλλά εκεί ήμουν στο βίντεο, προφέροντας κάθε χαρακτήρα άψογα με τον σωστό τόνο, όπως θα μιλούσε ένας με μητρική γλώσσα τα κινέζικα. Έφυγαν τα γραμματικά μου λάθη και οι αμήχανες παύσεις, και αντικαταστάθηκαν από μια ομαλή και ελαφρώς αλλόκοτη φωνή. «Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το σούσι», είπα —wo zui xihuan de shiwu shi shousi—χωρίς ίχνος ενθουσιασμού ή χαράς.

Είχα δημιουργήσει το βίντεο χρησιμοποιώντας λογισμικό από μια start-up τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λος Άντζελες που ονομάζεται HeyGen. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο πραγματικών ανθρώπων που «λένε» σχεδόν τα πάντα με βάση μια μεμονωμένη εικόνα του προσώπου τους και ένα σενάριο, το οποίο συνδυάζεται με μια συνθετική φωνή και μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Ανεβάζοντας απλώς μια selfie που τραβήχτηκε στο iPhone μου, μπόρεσα να δω ένα επίπεδο ευχέρειας στα Mandarin που μπορεί να μου διαφεύγει για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μαθητών που σπουδάζουν ξένες γλώσσες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες συρρικνώνεται. Οι συνολικές εγγραφές σε μαθήματα ξένων γλωσσών εκτός των Αγγλικών, σε αμερικανικά κολέγια μειώθηκαν 29,3% από το 2009 έως το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Modern Language Association, πιο γνωστό ως MLA. Στην Αυστραλία, μόνο το 8,6 % των τελειόφοιτων γυμνασίου μελετούσαν μια ξένη γλώσσα το 2021 — ένα ιστορικό χαμηλό. Στη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία, τα πανεπιστήμια κλείνουν τα γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά τμήματα τους. Μια πρόσφατη μελέτη από την εκπαιδευτική εταιρεία EF Education First διαπίστωσε ότι η επάρκεια στα αγγλικά μειώνεται μεταξύ των νέων σε ορισμένα μέρη.

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της πτωτικής τάσης, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία, του αυξανόμενου απομονωτισμού και των περικοπών χρηματοδότησης σε προγράμματα ανθρωπιστικών επιστημών.

Αλλά είτε η αιτία της αλλαγής είναι πολιτική, πολιτιστική ή κάποιο μείγμα πραγμάτων, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από την εκμάθηση γλωσσών, καθώς η αυτόματη μετάφραση γίνεται πανταχού παρούσα στο διαδίκτυο.

https://the Atlantic.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ