ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΔΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜEΝΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Δήμος Τυρνάβου, προχώρησε στην επικαιροποίηση του Τοπικού Σχέδιου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) με την 3/2022 Απόφαση Δ.Σ. Τυρνάβου, με βασικό άξονα τον σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), η οποία στηρίζεται στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, όπως ορίζεται στην Οδηγία Πλαίσιο για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ).

Στο πλαίσιο του ΤΣΔΑ προβλέπεται ο σχεδιασμός δράσεων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό τόσο την αξιοποίησή τους, όσο και την εκτροπή τους από την ταφή.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι :
α) το 46% των απόβλητων χρησιμοποιούμενων μαγειρικών ελαίων προέρχονται από την επαγγελματική δραστηριότητα και το 54% από την οικιακή χρήση, ειδικά στην περίπτωση της οικιακής χρήσης πάνω από το 93% καταλήγει μέσω του αποχετευτικού συστήματος στον βιολογικό καθαρισμό η και στον υδροφόρο ορίζοντα του δήμου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ενεργούς μικροοργανισμούς του συστήματος.

β) το πρόβλημα της ρύπανσης των οδών από τα απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου προκύπτει όταν τα υγρά απόβλητα συσκευάζονται από τα νοικοκυριά σε πλαστικά μπουκάλια και απορρίπτονται στους πράσινους κάδους, με αποτέλεσμα κατά την συλλογή και συμπίεση από το απορριμματοφόρο να διαχέονται στον δρόμο δημιουργώντας ολισθηρό και επικίνδυνο οδόστρωμα για τους οδηγούς εξέτασε την περίπτωση εφαρμογής προγράμματος χωριστής συλλογής χρησιμοποιούμενων μαγειρικών ελαίων μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.

Από την δράση αυτή για τον Δήμο, προκύπτουν:

• Σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού τα συλλεχθέντα είδη θα αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται μέχρι σήμερα, στην αποχέτευση, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή το πόσιμο νερό, τα ποτάμια, τις λίμνες, τη θάλασσα και άλλα φυσικά οικοσυστήματα, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

• Άμεση οικονομική ωφέλεια από την μείωση των εξόδων καθαρισμού των αποχετεύσεων καθώς μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων (φράξιμο κλπ) που προκύπτουν στις αποχετεύσεις οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια.

• Άμεσο όφελος για τον Δήμο ανταποδοτικού ποσού που θα προκύψει από την προσφορά, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας.

• Έμμεσο κοινωνικό όφελος από την εκπαίδευση των πολιτών του δήμου σε δράσεις και πολιτικές περιβαλλοντικού σεβασμού, κοινωνικής ευθύνης και πράσινης οικονομίας.

Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε βιοντίζελ (biodiesel), ένα ανανεώσιμο βιοκαύσιμο, με χημική διεργασία.

Έπειτα από σχετική έρευνα προέκυψε, ότι πανελληνίως δραστηριοποιούνται εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με τους Δήμους, τη ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και ειδικότερα:

• Τη δωρεάν τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών για τη συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, σε σημεία που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα.

• Τη δωρεάν συλλογή των ειδικών κάδων, με μέσα της εταιρίας

• Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.

• Την παροχή ανταποδοτικού οφέλους προς το Δήμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ