ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Το 2o Γυμνάσιο Τυρνάβου, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος που εκπονεί το σχολείο με τίτλο: Ζωντανεύοντας το Διόνυσο», πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ξάνθη, στις 28 – 30 Μαρτίου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Δημότσιου Εύη, Παντώστη Δάφνη και Τσιώτα Βάια.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, βίωσαν πλούσιες εμπειρίες, ερχόμενοι σε επαφή με σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, γνωρίσαν και θαύμασαν, κατά την πρώτη στάση στην Αμφίπολη, το στρατηγικό σημείο της τοποθεσίας της περίφημης αρχαίας πόλης, με το εντυπωσιακό λιοντάρι και επισκέφθηκαν το μουσείο με τα πλούσια εκθέματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα βυζαντινά χρόνια. Η αρχαία πόλη διέθετε θέατρο, ενώ βρέθηκαν πολλά πήλινα ειδώλια σατύρων και θεοτήτων σχετικών με τις Διονυσιακές γιορτές.

Κατά τη δεύτερη στάση στην πόλη της Καβάλας, επισκέφθηκαν το σπίτι- μουσείο του «Μεχμέτ Αλή», ένα μνημείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής που οι χώροι του αντικατοπτρίζουν την παραδοσιακή δομή και κουλτούρα των Οθωμανών και φανερώνουν τον πλούτο και τη δύναμη του φιλόδοξου ιδιοκτήτη του Μοχάμεντ Άλι, που πέρασε από την Καβάλα στις αρχές του 19ου αι. και άφησε τα χνάρια του. Στην πόλη της Ξάνθης, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην πανέμορφη παλιά πόλη με τα χαρακτηριστικά πλούσια αρχοντικά του 18ου και 19ου αι.

Επισκέφθηκαν το Λαογραφικό μουσείο (αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου), που η αρχιτεκτονική του, ο πλούσιος ζωγραφικός και ξυλόγλυπτος διάκοσμος, αλλά και τα σημαντικά κειμήλια και αντικείμενα που φιλοξενεί, μαρτυρούν την εξέχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση πολλών κατοίκων της πόλης, κατά τον 19ο αιώνα. Η δεύτερή μας επίσκεψη έγινε στο αρχοντικό που διέμεινε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. Σε μία από τις αίθουσες του 2ου ορόφου, στάθηκαν και τραγούδησαν διάφορα γνωστά και άγνωστα τραγούδια του συνθέτη, δημιουργώντας μία όμορφη ατμόσφαιρα στο χώρο που έζησε και έδρασε ο δημιουργός.

Η περιήγησή στην πόλη τελείωσε με την επίσκεψη σε ένα σπάνιο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης , το «σπίτι της Σκιάς». Τα παιδιά συζήτησαν με τον καλλιτέχνη για τον τρόπο δουλειάς του, και στη συνέχεια τους ξενάγησε στην έκθεσή του, σε έργα τρισδιάστατα από σκουπίδια και ευτελή ανακυκλώσιμα υλικά (trash art) που παρήγαγαν αναγνωρίσιμες μορφές, όταν φωτίζονταν με κατάλληλο τρόπο.

Κατά την επιστροφή, επισκέφθηκαν, επίσης ,τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Περπάτησαν στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, που δεσπόζει πίσω από τη ψαν ενθουσιασμένοι από την Ρωμαϊκή αγορά της αρχαίας πόλης. Εντόπισαν τα μέρη του θεάτρου και ανάγνωσαν ένα απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή , για να διαπιστώσουν την ακουστική του. Στον ίδιο χώρο επισκέφθηκαν και το Μουσείο.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη τελείωσε με την ξενάγησή μας στο Σπήλαιο της «Αλιστράτης», που μπήκαν στον πειρασμό να το δουν, παρότι δεν αποτελεί ανθρώπινο επίτευγμα αλλά μία καλλιτεχνική δημιουργία της φύσης. Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι γνώσεις, που τους πρόσφερε το συγκεκριμένο Πολιτιστικό Πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με αποκορύφωμα αυτή την υπέροχη εκπαιδευτική εκδρομή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ