Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΥΣΗ ΓΑΙΩΝ;

Για καθυστερήσεις πληρωμών ακόμη και από το 2018! κάνει λόγο ο Λαρισαίος βουλευτής σε ερώτησή του προς τον ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκη

«Την έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι δικαιούχοι του μέτρου 221 “πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενα έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “μακροχρόνια παύση γαιών”, εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων για το τελευταίο έτος εφαρμογής, το 2018».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε εκ νέου στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων των δύο μέτρων, οι οποίοι του μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή μας στις 23.10.2023 και η απάντησή σας ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σήμερα, οι εν λόγω καλλιεργητές, διαμαρτυρόμενοι πιο έντονα αυτή τη φορά, επισημαίνουν ότι πέντε μήνες μετά είναι υποχρέωση της πολιτείας να επέμβει άμεσα, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να λάβουν το αντιστάθμισμα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.

Επιπλέον, εύλογες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών στον νομό Λάρισας, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2018, τελευταίο έτος εφαρμογής αυτού του, επίσης, φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος, εξαιτίας αβελτηρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Θα είναι έντοκες οι καθυστερημένες πληρωμές;

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο οι πληρωμές για τους δικαιούχους του μέτρου 221 “πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” για το 2023, το 2022 και όποιες εκκρεμότητες προηγούμενων ετών υπάρχουν;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πληρωμή για το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος “μακροχρόνια παύση γαιών”; Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν για το 2018;
  3. Θα είναι οι καθυστερημένες πληρωμές έντοκες, όπως το κράτος αξιώνει από τους πολίτες που καθυστερούν τις οφειλές τους σε αυτό;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ