Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ, ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ, 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Επίσκεψη στο διπλά πλημμυρισμένο και καταστραμένο Σωτήριο, πραγματοποίησε ο Τάσος Τσιαπλές, στέλεχος του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, συνοδευόμενος απο τοπικά στελέχη του Κόμματος, όπου συνάντησε αρκετούς απο τους πρώην κατοίκους του, που ήρθαν απο τα διπλανά χωριά που μένουν προσωρινά.

Η αγανάχτησή τους δικαιολογημένη, αφού κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος τους έχουν εγκαταλείψει να «κολυμπάνε» στα προβληματά τους, ενώ καθημερινά όλοι αυτοί διατείνονται στα ΜΜΕ ότι προχωρούν στην αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση απο τις πλημμύρες.

Οχτώ μήνες μετά, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Σωτήριου, δεν μένουν πια σ’ αυτό, πλήν ελαχίστων, αφού η πλειοψηφία των σπιτιών είναι καταστραμένα και οι αποζημιώσεις που τους δόθηκαν απο την κυβέρνηση, ήταν ψίχουλα και δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να αγοράσουν νέα οικοσκευή και να τα επισκευάσουν. Αρκετοί απ’ αυτούς που αναγκάστηκαν να νοικιάσουν σπίτια σε γειτονικά χωριά ή στη Λάρισα, δεν έχουν πάρει ούτε το ισχνό επίδομα ενοικίου ή πήραν μόνο για ένα τρίμηνο.

Και δεν φτάνουν αυτά, η κυβέρνηση έστειλε σε αρκετούς το χρεωστικό του ΕΝΦΙΑ, ο δήμος τους στέλνει λογαριασμούς νερού, στα σπίτια τους που δεν κατοικούν και ειδοποιητήρια να κόψουν τα χόρτα στα οικόπεδά τους, αλλιώς τους απειλεί με πρόστιμα!!!

Οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν φέτος, ίσως και για επόμενες χρονιές, μιας και πολλά χωράφια είναι ακόμα πλημμυρισμένα, περιμένοντας μάταια την κυβέρνηση και την περιφέρεια, να απομακρύνουν τα νερά και άλλα είναι σκέτος λασπότοπος, με αποτέλεσμα να μείνουν δίχως εισόδημα.

Και επειδή αρκετοί αγρότες, όπως και απο άλλα χωριά, προκειμένου να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να δουλέψουν ως μισθωτοί, χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν το 55% των επιδοτήσεων για τα χωράφια τους, εφόσον συμπληρώσουν 120 ένσημα ασφάλισης ως μισθωτοί !!! Τέτοια φροντίδα για τους πλημμυροπαθείς και τους καταστραμένους!

Το εσωτερικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο του χωριού παραμένει σε κακή κατάσταση.

Το Σωτήριο, όπως και πολλά άλλα χωριά της περιοχής, όπως καταμαρτυρούν οι πληγέντες κάτοικοι, παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο μιας νέας πλημμύρας, αφού κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει γίνει στον Γκουσμπασανιώτη, στα ρέμματα απο την πλευρά του Μεγάλου Μοναστηρίου, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η μετατροπή της αποστραγγιστικής τάφρου που περνά δίπλα στο χωριό, σε τάφρο μεταφοράς νερού απο τον Πηνειό στην Κάρλα, με ανυψωμένα αναχώματα που εμποδίζουν το νερό να πέφτει σ’ αυτή ή προς τα χωράφια και να λιμνάζει στο χωριό, όπως έγινε στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Και πως να δοθούν 100% αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα σπίτια, στα αγροτικά μηχανήματα, στα αυτοκίνητα, στα χωράφια, στον εξοπλισμό τους, αφού τα δισεκατομμύρια ευρώ απο τον κρατικό προυπολογισμό και τον προυπολογισμό της περιφέρειας, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του, για όπλα και βοήθεια στο Ζελένσκι, για αποστολή φρεγατών και στρατευμάτων της χώρας μας στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε στους πλημμυροπαθείς του Σωτήριου, ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την «Λαική Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι στο πλευρό τους, όπως και όλης της Θεσσαλίας και θα αναδεικνύουν τα προβλήματά τους στη Βουλή, στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό και πρέπει να αναδειχθεί πιο ισχυρό και στις ευρωεκλογές.
Εμείς διεκδικούμε:

 Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο σπίτι, είτε σε αποθήκη, των αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού. Στα χωράφια και στην παραγωγή. Το ίδιο για την επισκευή των σπιτιών και αποκατάσταση χωραφιών. Να απομακρυνθούν τα νερά απο τα πλημμυρισμένα χωράφια γύρω απο την Κάρλα.

 Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς.

 Κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όλους τους πλημμυροπαθείς αγρότες για όσο δεν θα μπορούν να καλλιεργούν. Να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ απο τις επιδοτήσεις για τα χωράφια τους, σε όσους αναγκάστηκαν να εργαστούν ως μισθωτοί για να ζήσουν.

 Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.

 Πλήρη κάλυψη του ενοικίου απο το κράτος, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 Πλήρη απαλλαγή απο την φαρμακευτική δαπάνη, των πλημμυροπαθών για 1 ακόμα χρόνο.

 Να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑ για 2 χρόνια.

 Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και γενικότερα (αποκαταστάσεις αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμμάτων). Να ξαναλειτουργήσει ως αποστραγγιστική η τάφρος που περνά έξω απο το χωριό, με καθαρισμό της.

 Να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστραμένοι δρόμοι.

 Εγκαιρη και σωστή πραγματοποίηση των ψεκασμών κουνουποκτονίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ