Κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα. Πριν 65 χρόνια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης.
Το πρώτο αφορούσε το κράτος του Ισραήλ και το δεύτερο το αυτόνομο Παλαιστινιακό κράτος, που ως γνωστό δεν ιδρύθηκε ποτέ. Οι Παλαιστίνιοι στις 15 Νοεμβρίου του 1988 διακήρυξαν την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης που δεν αναγνωρίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, παρ’ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και τα περισσότερα κράτη-μέλη της, διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι πρόσφατες συγκρούσεις, που ξέσπασαν όταν οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, είναι η συνέχεια μιας ατελείωτης αλυσίδας αίματος που η Διεθνής Κοινότητα δεν έδειξε την απαιτούμενη θέληση για να τη σταματήσει.
Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή τόνισε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τη διεθνή κοινότητα θα προσφέρει πραγματική προοπτική στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Το αίσθημα ασφάλειας που, δικαιολογημένα, είναι αιτούμενο για το λαό του Ισραήλ δεν εξυπηρετείται από την απομόνωση των Παλαιστινίων. Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή διπλωματία οφείλουν σήμερα να στηρίξουν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκτήσει η Παλαιστίνη καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, κάτι που είναι ρεαλιστικό, ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την οριστική αναγνώριση με το καθεστώς του κράτους-μέλους. Στηρίζουμε τέλος ανεπιφύλακτα την επιδίωξη της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως διατυπώθηκε στο σχέδιο ψηφίσματος που εξέδωσε, να ξαναρχίσουν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, των προσφύγων, των εποίκων, της ασφάλειας και της πρόσβασης σε υδάτινους πόρους.