ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Δεμέτης
Ήξεις, αφήξεις, για ακόμη μία φορά, στη διαχείριση της πανδημίας. Η “καραμέλα” του ανεύθυνου πολίτη, και η απουσία σοβαρού σχεδιασμού με μακροπρόθεσμη εφαρμογή.
Φωνάζουν λοιπόν και οι κυβερνητικοί για τον κόσμο που κατέβηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ερμού για να ψωνίσει, μετά το επίσημο άνοιγμα του λιανεμπορίου εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Μάλιστα, στα δελτία ειδήσεων κυριάρχησε μία συγκεκριμένη φωτογραφία που εμφανίστηκε σε διάφορα site, ενώ φυσικά από τα περισσότερα δελτία ειδήσεων απουσίαζε η “ανταρσία” του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα εθνικά ζητήματα. O tempora o mores, θα έλεγε κανείς.
Από τη μία λοιπόν, εδώ αποσιωπάται για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι ο τηλεφακός συμπιέζει τις αποστάσεις, σε ό,τι αφορά την απεικόνιση των αγοραστών. Κάτι ανάλογο αν θυμάστε έγινε και με τις εικόνες του πρώτου lockdown, πριν το καλοκαίρι, με τους περιπάτους στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που επιτρέπεται η μετακίνηση για ψώνια, ο ήδη κουρασμένος κόσμος, πράττει αυτό που επιτρέπεται. Η Ερμού το Σαββατοκύριακο είχε ανθρώπους που ψώνιζαν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορούσαν σωστά τις μάσκες. Μεγάλες ουρές υπήρχαν σε συγκεκριμένα καταστήματα και την ευθύνη για την επιτήρηση τη φέρει η αστυνομία και η ίδια η κυβέρνηση που αποφάσισε να ανοίξει τα μαγαζιά, χωρίς δυστυχώς να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο να εξετάζονται πάλι νέα σενάρια, σχέδια, προτάσεις και “λύσεις” για τη χρήση των SMS, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να εμφανίζεται επικριτικός ως προς τον τρόπο που κινήθηκε ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής. Δεν περιμένουμε να γίνει αυτοκριτική την ώρα της κορύφωσης της κρίσης, θα θέλαμε όμως εν μέσω μεταλλάξεων και προγραμματισμένων εμβολιασμών, να υπήρχε ένας ορθολογικός σχεδιασμός από το περίφημο επιτελικό Κράτος, και να μην κυνηγάμε πάλι τα γεγονότα και την ουρά μας, δαιμονοποιώντας συμπεριφορές και κινήσεις του μέσου πολίτη. Κατόπιν εορτής.
Την ώρα που η σταδιακή άρση μέτρων καθιστά τη μάσκα και τα εμβόλια ακόμα πιο επιτακτικά, η μόνη “καμπάνια” ενημέρωσης έχει να κάνει με τα πρόστιμα που πέφτουν, και με τις συναφείς απειλές – φτάσαμε να ακούσουμε ακόμη και για πρόστιμα ακόμη και σε μαθητές – κάτι που προσβάλλει τον κοινό νου και το δημόσιο αίσθημα.
Από την άλλη, εννοείται ότι στα Μέσα Μεταφοράς, δεν έχει αλλάξει τίποτα για την κυκλοφορία τους κατά τις ώρες αιχμής, παρά την κριτική που έχει ασκηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρετε, η εικόνα που είδατε στην Ερμού, είναι σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα στους μεγάλους σταθμούς του Μετρό.
Δυστυχώς, φαίνεται πως μάθαμε στη “καραμέλα”, στη σχεδόν μόνιμη επωδό του για “όλα φταίει ο πολίτης”. Πολύ απλά γιατί το ζητούμενο δεν είναι η διαχείριση της κρίσης αποτελεσματικά, αλλά η υπεράσπιση της διαρκούς επιτήρησης, που θα μείνει “παρακαταθήκη” για μετά.
Φαίνεται πως αυτό είναι το κύριο προσδοκώμενο της εν λόγω κυβέρνησης, ή αν θέλετε, ο μόνος αυτοματισμός τον οποίο πραγματικά μπορεί να παρουσιάσει με άμεσες αποφάσεις της και “απτό” τρόπο. Είτε μιλάμε για την αστυνομία στα ΜΜΜ (αντί να αυξηθούν τα δρομολόγια και οι εργαζόμενοι), είτε μιλάμε για αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους (αντί να διατεθούν περισσότερα χρήματα για έρευνα και υποδομές και να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές ακούγοντας τα αιτήματά τους).
Γιατί αν το μέλημα ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, αντί για αστυνομικούς και τρεις χιλιάδες μετακλητούς, θα είχαν προσλάβει μόνιμους γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους, ήδη από το πρώτο κύμα. Αντιστοίχως θα είχαν διατεθεί χρήματα για τις απλήρωτες υπερωρίες, για βελτίωση των υγειονομικών δομών και πόρων, για περισσότερα δωρεάν rapid τεστ και πάει λέγοντας.
Τέλος, η κραυγαλέα ένδεια προετοιμασίας από πλευράς κυβερνητικού προγραμματισμού για το λιανεμπόριο, φαίνεται και από τις ίδιες τις δηλώσεις των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ενώ έδωσαν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα της αγοράς, πλέον προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Ο κ. Σύψας άλλωστε ήταν σαφής. “Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με την προϋπόθεση ότι η επιδημία δεν θα ενταθεί”.
Μόνο που για άλλη μια φορά φαίνεται πως το επιτελικό Κράτος, ακολουθεί το δικό του, αχαρτογράφητο δρόμο, βάζοντας τον πολίτη διαρκώς, απέναντί του.
news247.gr