Ένας ορθοδοντικόςστην Αγγλίαπου εργάζεταικυρίωςμεπαιδιά, πιστεύειότιτα νεογιλά δόντιατων παιδιώνθα πρέπει, τουλάχιστονέναμέρος τους, να αποθηκεύονται. Ο λόγος; Τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν σε αυτά τα κομμάτιαιστούέχουν απίστευτα πολλέςπιθανές χρήσεις…
Το King s College τουΛονδίνο, και πιο συγκεκριμένα τοDentalInstituteείναιέτοιμο ναπαρουσιάσει το πρώτοτουμεταπτυχιακόστην Αναγεννητική Οδοντιατρική, με έμφαση στιςχρήσειςτωνβλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρααναφέρονται συχνά ωςπρόωρακύτταρα, ήδομικά στοιχεία,καθώς έχουντην ικανότητα να αναπτύσσονταισε οποιοδήποτετύπο ιστού.
Τα βλαστικά κύτταρα είναιη πρώτη ύλη τουσώματος, από την οποία παράγονταιόλα τα άλλα κύτταρα. Είναιτα μόνα κύτταρα που μπορούνναπαράγουνδιαφορετικούς τύπους κυττάρων–νευρολογικά, καρδιακάήτων οστών–καιμπορούν νααυτο-ανανεώνονται.
Βρίσκονται σεέμβρυα, στο αμνιακό υγρό και τον ομφάλιο λώρο,καισε μικρούς αριθμούςστους περισσότερους ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστώνκαι τα δόντια.
Ο όρος«Βλαστικά κύτταρα» προτάθηκετο 1908από τον Ρώσοιστολόγο, Alexander Maksimov.
Οιμεταμοσχεύσειςμυελού των οστών πραγματοποιούνται από τα τέλη τηςδεκαετίας του εξήντα. Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος καικατεστραμμένοικερατοειδείς υποβάλλονται όλα σε θεραπεία μεβλαστοκύτταρα.
Αλλά, τα βλαστοκύτταρα στα δόντιατων παιδιώνείναιμιαπολύ πιοπρόσφατη ανακάλυψη.
Το 2003, ο παιδοδοντίατρος, SongtaoShiείπε ότι υπάρχουνβλαστικά κύτταραμέσα στα νεογιλά δόντια της εξάχρονης κόρηςτου, τα οποία κατάφερε νααπομονώσει, να αναπτύξει, να διατηρήσει, και τα έδωσετοόνομαSHED(Stem cells from Human Exfoliated Deciduous teeth).
Στη συνέχεια, ανακαλύφτηκε ότι αυτός ο πολύτιμοςπολτός περιέχειπλήθοςβλαστοκυττάρωνμε τη δυνατότητα να αναγεννήσουν οστά, καρδιακό ιστό καιχόνδρο.
Το πιο σημαντικό, περιέχει μεσεγχυματικά κύτταρα, εκείνα με την ικανότητα να μετατρέπονται σε διαφορετικά είδη αναγεννητικώνκυττάρων.
Ταμεσεγχυματικά κύτταρα(αλλά όχι αυτά που προέρχονται απότα δόντια) έχουν ήδηχρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σε περιπτώσεις τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Θεωρούνται επίσης ότι έχουν τηδυνατότητα να θεραπεύσουν εκφυλιστικές διαταραχέςόπωςη νόσος Αλτσχάιμερ,η νόσος Πάρκινσονκαι άλλεςνευρολογικές παθήσεις.
Τα βλαστικά κύτταραείναι μιαυπάρχουσα θεραπεία. Προς το παρόν, η μόνη επιλογήείναι η εύρεση ενόςδότη, αλλά μια μέραθα έχουμε τηντεχνολογίαπου θα μπορεί να μετατρέψειτο μικρόαριθμότων βλαστικών κυττάρωνπου βρίσκονται στον ομφάλιο λώροή τα δόντια, σε όσα κύτταρα απαιτούνται για να θεραπευθείένας ενήλικαςαπό –για παράδειγμα- τη λευχαιμία.