Κείμενο – Φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας
«Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι της e-Food.
Μάλλον αυτό ακριβώς εννοούσε ο κ. Χατζηδάκης όταν μιλούσε για ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.
Τι σημαίνει όμως να είσαι Freelancer; Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021, πάνω στο οποίο πάτησαν ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας έξοδα ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους.
Όφελος βέβαια δεν είδαν οι εργαζόμενοι αλλά οι εταιρείες, καθώς η εικονική αυταπασχόληση θεσμοθετήθηκε και επίσημα.
Η μετακύληση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων μια και με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η ατομικιστική λογική που προσπαθούν να περάσουν στην εργατική τάξη και η πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας της.
Το «δούλεψε όσο θες, ότι ώρα θες» αποτελεί το δέντρο που μπαίνει μπροστά στα μάτια των εργαζομένων έτσι ώστε αυτοί να χάσουν το δάσος των δικαιωμάτων αλλά και της συλλογικής τους υπόστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.
Πληρώνεσαι για όσα πακέτα παραδίδεις. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά τον χειμώνα; Μέσα στην βροχή και στο κρύο τρέχεις με κίνδυνο της ζωής σου σαν παλαβός για να μαζέψεις, ανταγωνιζόμενος τους συναδέλφους σου. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά το καλοκαίρι αλλά δεν έχει δουλειά; Είναι απλό, θα κάθεσαι να ψήνεσαι στον ήλιο περιμένοντας να σε ειδοποιήσει η εφαρμογή, δεν θα πληρώνεσαι όμως, μιας και αυτός ο χρόνος δεν θεωρείται πλέον εργάσιμος.
Φυσικά η εταιρεία στον απόηχο αντιδράσεων, κάνει λόγο για εσφαλμένη διατύπωση: «Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του e-food πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει την φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική».
Και συνεχίζει η εταιρεία : «Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές».
Κλείνοντας εγώ θα έλεγα στην εταιρεία ας ξανά διαβάσουν Προσεκτικά την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσής τους και ίσως, λέω ίσως, αντιληφθούν γιατί η ίδια η κοινωνία τους έδωσε ηχηρή απάντηση .