Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Η Ν.Δ. εφαρμόζει το νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πρόγραμμά της αναιρώντας κάθε ουσία πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Ανατρέπει βασικές πτυχές του Κοινωνικού Κράτους, στην υγεία, στην παιδεία, εργασία, στην ασφάλιση.

Ιδεολογία της και βασική πολιτική της: η ισχυροποίηση των δυνάμεων της αγοράς και η περαιτέρω φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων. Κάθε δημόσιο αγαθό θεωρείται καταδικαστέο! Αίρονται και οι πυρήνες των πιο βασικών θεσμών: του μισθού, της σύνταξης, της ασφάλισης! Γίνονται επιδόματα…

Βασικοί της στόχοι είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η απορρύθμιση του πολιτιστικού και διαπαιδαγωγικού ρόλου του σχολείου, η συρρίκνωση του μορφωτικού του περιεχομένου, ο ασφυκτικός έλεγχος των εκπαιδευτικών και η απομείωση της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας τους, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και η μείωση των δαπανών για την παιδεία.

Οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά δημιουργούν νέα κύματα περιθωριοποίησης εργαζομένων. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι το κύριο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Το δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται σε επιχειρήσεις χωρίς διαφάνεια, σε κομματικούς φίλους.

Όμως, αναπτύσσονται όλο και πιο δυναμικά κοινωνικά κινήματα που αντιτάσσονται στην εκπτώχευση της πολιτικής και στην αμφισβήτηση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι πολιτικός και ιδεολογικός!

Γι’ αυτό και απαιτείται κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων.

Εκπαίδευση και εκπαιδευτικό κίνημα

Βρισκόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο:

νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης,

αυταρχικής συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών και

χειραγώγησης του εκπαιδευτικού κινήματος.

Μέσα από αυτή την ανάλυση οφείλουμε να δούμε την όλη δράση μας. Να μην εγκλωβιστούμε μόνο στο “τώρα” και στο σημερινό πρόβλημα της αξιολόγησης.

Η μαζική και αγωνιστική διάθεση του κλάδου μας και όλων των εκπαιδευτικών απαιτεί συγκροτημένη πρόταση με ιεραρχημένα ζητήματα  για το επόμενο διάστημα. Η Ομοσπονδία πρέπει να έχει προτάσεις.

Η παράταξή μας θέτει ως βασικά σημεία: τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με σχεδιασμό, με κινήσεις συσπείρωσης των συναδέλφων, με σταδιακά βήματα και με διασφάλιση της συνέχισης του αγώνα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η Υπουργός Παιδείας εφαρμόζουν έναν πρωτόγνωρο αυταρχισμό. Τα τιμωρητικά και εξοντωτικά μέτρα που εφαρμόζουν στην αξιολόγηση – μέτρα που δεν ισχύουν πουθενά στο δημόσιο – δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της πυγμής και της συμμόρφωσης.

Η κινητοποίηση του κλάδου ξεπερνά κατά πολύ το ερώτημα ναι ή όχι στην αυτοαξιολόγηση.

Πρόκειται για μία συνολική αντίδραση στη δίκαιη αγανάκτηση που έχει προκαλέσει τόσο η γενικότερη  εκπαιδευτική πολιτική που έχει τα χαρακτηριστικά νεοφιλελεύθερης επιδρομής στο χώρο της εκπαίδευσης,  όσο και η απαξίωση  των εκπαιδευτικών, του σχολείου  και της εκπαιδευτικής λειτουργίας γενικότερα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Με βάση το παραπάνω, ο αγώνας για να αντιμετωπισθούν πολιτικές κατεδάφισης εργασιακών δικαιωμάτων και ριζικής ανατροπής των συνθηκών άσκησης του εκπαιδευτικού έργου θα είναι διαρκής και έντονος και στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός και η διαμόρφωση μιας στρατηγικής από την ομοσπονδία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής πρέπει να  έχει ως στόχο:

  • Την ανάκτηση της αξιοπιστίας των συνδικαλιστικών οργάνων
  • Την προσπάθεια για διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών
  • Την παραγωγή και διαμόρφωση θέσεων για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν σήμερα την εκπαίδευση

Θεωρούμε απαράδεκτες και πρωτόγνωρες τις πρακτικές αυθαιρεσίας και εκφοβισμού που δείχνουν και μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς στους μαθητές στο σχολείο. Μιας αντίληψης απαξιωτικής συνολικά για τον κλάδο και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πάγια θέση της Παράταξής μας είναι υπέρ της αυτοαξιολόγησης ως μιας δυναμικής ανατροφοδότησης διαδικασίας που αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα και μόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επαναλάβαμε ότι θεωρούμε την αυτοαξιολόγηση όχι υποχρέωση αλλά δικαίωμα που πρέπει να διεκδικήσουμε.

Η συγκεκριμένη πρόταση αυτοαξιολόγησης είναι μία στείρα άγονη γραφειοκρατική διαδικασία με μηδενικό παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Όπως έχει φανεί από τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική απέναντι στην παιδεία, επιδίωξη δεν είναι να βελτιωθούν τα πράγματα αλλά να δοθεί η εντύπωση στην κοινωνία ότι μέσα από την επιβολή και τη συμμόρφωση  υλοποιούνται δήθεν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Πρόγραμμα Δράσης

 Προτείνουμε

α) Συνεχή προσπάθεια για διαμόρφωση συνολικής εισήγησης στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Χωρίς εισήγηση της Ομοσπονδίας μας υπονομεύεται ο αγώνας μας.

β) 24ωρη  πανεκπαιδευτική απεργία μέσα στον Οκτώβριο  αφού γίνει καλή προετοιμασία της με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.

γ) Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη εβδομάδα και ανάλογες συγκεντρώσεις στις ΔΔΕ της χώρας (με 3ωρες στάσεις εργασίας) για διαμαρτυρία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

γ) Νέες Γενικές Συνελεύσεις το Νοέμβριο για επανεκτίμηση της κατάστασης και τη συνέχιση του αγώνα.

γ) Συνεννόηση με ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ για κοινές  κινητοποιήσεις και δράσεις ενημέρωσης.

δ) Εργαλεία σε αυτή τη στρατηγική θα είναι πέρα από τις κινητοποιήσεις και τις απεργιακές δράσεις οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες (παρέμβαση στα μέσα, κοινές συνεντεύξεις τύπου των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών κ.ά) αλλά και οι πρωτοβουλίες για την παραγωγή σύγχρονων θέσεων (από κοινού συνέδρια και ημερίδες με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αρχικά για την επικαιροποίηση των θέσεων μας για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου).

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σημερινών και αυριανών προβλημάτων και στη μαζική κινητοποίηση του κλάδου μας με τη λογική του διαρκούς και καλά οργανωμένου αγώνα μας!

Αυτή είναι η θεώρηση της δικής μας πρότασης, της δικής μας ευθύνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ