Κοινή ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ και της Ενωσης Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου», τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και μη εμβολιασθέντων εργαζομένων
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Στάση Εργασίας (12 μ.μ – 3 μ.μ.) Συγκέντρωση 12.30 στο ΓΝΛ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχισθεί η απαράδεκτη κατάσταση, με:
- τις «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV2 ή αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών,
- τις χιλιάδες κρούσματα λόγω και της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία και σχολές,
- τους δεκάδες νεκρούς από την επιδημία καθημερινά λόγω και των επικίνδυνων συνθηκών νοσηλείας, ιδιαίτερα διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ,
- την επικίνδυνη οδηγία για μείωση της καραντίνας των θετικών στον SARS-CoV2 εργαζομένων, που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του κράτους – εργοδότη,
- την αξιοποίηση του εμβολιασμού, από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών, αναστολών εργασίας και απολύσεων,
- την εντατικοποίηση, τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, τις αναγκαστικές μετακινήσεις και τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας και απειλούνται με απόλυση,
- τον κίνδυνο απόλυσης περίπου 10.000 συμβασιούχων συναδέλφων, στις 28 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου και τους σχεδιασμούς για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών,
- την απόρριψη από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ του αιτήματος μας για ένταξη στα ΒΑΕ και τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση ακόμη και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Το ελλιπές προσωπικό του δημόσιου τομέα υγείας εξουθενωμένο καλείται να συνεχίζει να μάχεται με τα πολλαπλά πρόσωπα της πανδημίας, την στιγμή που η κυβέρνηση αναθέτει, μέσω του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης», στους ιατρούς, στους
εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους εργαζόμενους την αντιμετώπιση της.
ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ γιατί, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021 μειώθηκαν κατά 2.229), και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή με έγγραφό της η διοίκηση της 5ης ΥΠε προσπαθεί να εφαρμόσει πρόσφατη ρύθμιση, που είχε περάσει στα μουλωχτά παραμονές Χριστουγέννων, ώστε οι ιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.
Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας, την επαναμετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς CoViD19 και όχι με λοιπές παθήσεις, όπως γίνεται ήδη με το ΓΝΛ.
Απαιτούμε από την διοίκηση της 5ης ΥΠε να ανακαλέσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό έγγραφο.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην τολμήσει να εφαρμόσει αυτήν την επικίνδυνη διάταξη ούτε στην 5η ΥΠε, ούτε σε καμία άλλη ΥΠε.
Η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί.
Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6.000 εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ επιβάλλει την επιστροφή στην εργασία θετικών στον SARS-CoV2 εργαζομένων μετά από 5ήμερη καραντίνα, διευκολύνοντας την ήδη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου.
Σε αυτό το σκηνικό τo Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέουν τα λοίσθια από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830!
Τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού σε Τμήματα πρώτης γραμμής όπως: το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η ΜΕΘ, τα Τμήματα Παιδιατρικής, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας και Αιμοκάθαρσης, Νευρολογίας, Παθολογίας. Σημαντική υποστελέχωση μαστίζει το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογικό, το Ουρολογικό, το Ογκολογικό κ.ά, ενώ η μακροχρόνια έλλειψη Τμημάτων, όπως Ω.Ρ.Λ, Πνευμονολογίας, Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας αυξάνουν τα προβλήματα στην διαχείριση ασθενών και ασθενειών. Το κτίριο σε απαράδεκτη εγκατάλειψη, το έχουν καταστήσει ρυπαρό «αχούρι», με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με διαδρόμους αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, συνθήκες οι οποίες όχι μόνον θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των αρρώστων και απαξιώνουν το επιστημονικό κύρος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άλλα είναι και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων και εμφάνιση ανθεκτικών λοιμωδών παραγόντων.
Στα Κέντρα Υγείας περί τις 100 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι κενές, οι εναπομείναντες γιατροί άγονται και φέρονται μετακινούμενοι για την κάλυψη των απανταχού κενών με αλλαγή καθηκόντων, ενώ τους ανατίθενται ρόλοι επί παντός επιστητού, δημιουργώντας νέα κενά και καταστρέφοντας όποια επίφαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έχει απομείνει ζωντανή.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΠΓΝΛ.
Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται, αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών, πληρούνται οι 159 (152 θέσεις και 7 προσωποπαγείς)!
Ακόμη και με βάση αυτό το (πετσοκομμένο) οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών (πλην ιατρών)!
Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των μόλις 250 κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας, την στιγμή που αριθμεί 2000, οι οποίες θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» και οι οποίοι δε χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες, όπως χειρουργικοί ασθενείς, με έμφραγμα του μυοκαρδίου, έγκυοι, νεφροπαθείς τελικού σταδίου κ.τ.λ.
Αυτή η επιλεκτική κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον τους διαχείριση είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας έχουμε κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει τα δικαιώματα μας.
Με αυτό τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας επαφίενται και στην δική μας δράση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση αποτελούν την δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στην βαρβαρότητα της πολιτικής τους.
Βήμα της αγωνιστικής κλιμάκωσης είναι η κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας στην αγωνιστική κινητοποίηση στην πύλη Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στις 12:30 π.μ.