Η παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στην ανάγκη αναβάθμισης των σπουδών στις σχολές της ΕΛΑΣ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής -στην οποία προεδρεύει- κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
«Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες ρυθμίσεις», που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε «τη σημασία που έχει στις ραγδαία μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες το επίπεδο των στελεχών του αστυνομικού σώματος. Οι εποχές του αστυφύλακα πόλεων, στις κλασικές γειτονιές των Αθηνών, όπου όλοι ακόμη γνωρίζονταν μεταξύ τους, ή του χωροφύλακα της ελληνικής επαρχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με τα καλά και τα άσχημά τους. Έχουν μείνει μόνον οι αθάνατες φιγούρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Η ελληνική κοινωνία, ακολουθώντας τις παγκόσμιες ανακατατάξεις έχει αλλάξει άρδην. Και μαζί έχει αλλάξει η φύση και η πολυπλοκότητα της παρανομίας και του εγκλήματος. Σήμερα, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε εγκληματικές συμμορίες που κινούνται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Συμμορίες και παράνομα κυκλώματα που κινούνται σε διεθνή δικτύωση. Εισαγόμενους επαγγελματίες εκτελεστές.
Έχουμε, επίσης, κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και διάφορες ειδεχθείς μορφές εγκλημάτων, όπως ο εκβιασμός δια προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο και η παιδική πορνογραφία. Έχουμε ακόμη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και αύξηση των γυναικοκτονιών. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η ανάγκη και η απαίτηση του πολίτη για προστασία από τα όργανα του κράτους, δηλαδή την αστυνομία. Η οποία καλείται να προστρέχει ώστε ει δυνατόν να αποτρέπει το έγκλημα ή όταν αυτό έχει διαπραχθεί να φέρνει τους ενόχους στην δικαιοσύνη. Κι αυτό η Ελληνική Αστυνομία το κάνει σε πολύ υψηλό βαθμό.
Ελάχιστα είναι τα εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί. Αυτές οι επιδόσεις έχουν διαμορφώσει και μια θετική εικόνα για την Αστυνομία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις αστυνομικών που δεν στέκονται στο ύψος της αποστολής τους ή αποδεικνύονται ακόμη και επίορκοι. Συμπεριφορές, πάντως, που τιμωρούνται ακόμη και με απόταξη από το σώμα. Αναμφίβολα, η εδώ και δεκαετίες καθιέρωση της εισαγωγής στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ωστόσο, το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί απαιτεί έναν αστυνομικό και ιδιαίτερα έναν αξιωματικό της αστυνομίας με υψηλότερη ειδίκευση, και ευρύτερη παιδεία. Έναν αξιωματικό που να γνωρίζει από σύγχρονη τεχνολογία μέχρι ψυχολογία και βασικές νομικές γνώσεις.
Αυτός ο αστυνομικός της νέας εποχής, εκπαιδευμένος από καταξιωμένους καθηγητές, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Και είμαι βέβαιος ότι το όραμα αυτής της αστυνομίας συμμεριζόμαστε όλοι μας».