Δε χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να εξηγήσει κανείς πως τα χρυσά κοσμήματα δίνουν χαρακτήρα σε μια απλή εμφάνιση. Βάλτε μια διακριτική χρυσή αλυσίδα και αναδείξτε ένα πουλόβερ ή φορέστε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και αυτομάτως έχετε μια πιο επιμελημένη εμφάνιση.
Με τη βιωσιμότητα να υπάρχει σχεδόν σε κάθε φράση του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού, ο χώρος της χρυσοχοΐας δε θα μπορούσε να ξεφύγει. Άλλωστε είναι ηθικώς επιτακτικό να ακολουθήσει τις τάσεις που θα σέβονται το περιβάλλον. Με το βλέμμα στο μέλλον λοιπόν υπάρχουν ορισμένες εταιρείες, που σχεδιάζουν κοσμήματα με σκοπό να διαρκέσουν για πάντα.
Αφενός αυτά τα κοσμήματα είναι φιλικά προς τον πλανήτη μας. Αφετέρου αποτελούνται από υλικά που θα διαρκέσουν για πάντα και θα μείνουν ανεπηρέαστα από τις τάσεις. Επιπρόσθετα αυτά τα κοσμήματα μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά, νοοτροπία που αποτελεί και την επιτομή της οικολογικής μόδας. Η εστίαση στη διαχρονικότητα της γκαρνταρόμπας μας και η κατάλληλη φροντίδα της, ώστε τα κομμάτια που έχουμε να περάσουν το τεστ του χρόνου.
Η παραπάνω νοοτροπία έχει αντίκρισμα φυσικά όχι μόνο σε ρούχα, αλλά και σε κοσμήματα. Είτε κάποιος είναι λάτρης λεπτοδουλεμένων και καλαίσθητων κομματιών ή ογκοδέστερων, μνημειωδών κοσμημάτων, είναι σημαντικό να τα κρατάμε σε καλή φόρμα. Έτσι θα είναι πάντα απαστράπτοντα. Ας δούμε λοιπόν μερικούς οίκους, που δημιουργούν βιώσιμα κοσμήματα.
Άνθρακες… τα διαμάντια
Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «άνθρακες ο θησαυρός», εδώ μιλάμε για διαμάντια. Η ιδιοκτήτρια οίκου κοσμημάτων, Ferelith Moltke, εμπνευσμένη από την περίοδο που ζούσε στην Μποτσουάνα είχε μια ιδιαίτερη σύλληψη. Δημιούργησε από διαμάντια, των οποίων είναι εφικτή η παρακολούθηση της παραγωγής και διακίνησής τους (ιχνηλασιμότητα), ενώ η διαδικασία παραγωγής τους είναι ουδέτερη σε άνθρακα.
Επίσης χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμο χρυσό για να δημιουργήσει τη συλλογή της, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες για τη βιοποικιλότητα στην Αφρική. Μία από αυτές ήταν η συνεργασία με το μοντέλο και ακτιβίστρια Arizona Muse, λανσάροντας μια σειρά από μενταγιόν. Σε αυτά απεικονίζονταν οι υπό εξαφάνιση καρύδες των Μαλδίβων. Το 30% των εσόδων θα διατεθεί στην αναγέννηση του εδάφους, ώστε να είναι ξανά γόνιμο.
Το δίκαιο εμπόριο και στην κοσμηματοποιία
Αν ο μινιμαλισμός της Δανίας σας αρκεί για να εντυπωσιαστείτε από τον οίκο Elhanati, περιμένετε μέχρι να μάθετε, ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Ο οίκος χρησιμοποιεί μασίφ χρυσό 18k. Αυτό που κάνει μοναδικά τα κοσμήματά τους είναι, ότι χάρη στις παραδοσιακές τεχνικές τους κανένα από κάθε κόσμημα που παρασκευάζεται δε μοιάζει με το άλλο.
Ο οίκος που ενδιαφέρεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, δημιουργεί και παρασκευάζει τα κοσμήματα στην Κοπεγχάγη, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα μέταλλα και λίθους από το δίκαιο εμπόριο.
Σμαράγδια, διαμάντια και άλλοι λίθοι κατευθείαν από το… εργαστήριο!
Όταν ακούει κανείς για καλλιέργεια, το μυαλό του σίγουρα δεν πηγαίνει στα σμαράγδια και τα ζαφείρια! Κι όμως υπάρχει ένας οίκος, που δημιουργεί τους πολύτιμους λίθους στο εργαστήριο. Λίθους που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την λάμψη των λοιπών Χολιγουντιανών δημιουργιών, αφού ο οίκος Lark and Berry έχει δώσει τα κοσμήματά του σε διάσημες ηθοποιούς, όπως η Ολίβια Κόλμαν, που τα φόρεσαν στο κόκκινο χαλί.
Τα συγκεκριμένα κοσμήματα λοιπόν είναι της ίδιας ποιότητας με τους λίθους που εξορύσσονται από τα ορυχεία, με τη μόνη διαφορά ότι ο τρόπος παραγωγής τους είναι βιώσιμος.
Βιώσιμα κοσμήματα με Μεσογειακό αέρα
Από τον κατάλογό μας δε θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό στοιχείο. Τα κοσμήματα της Ysso αποτελούν ωδή στην παραδοσιακή Ελληνική αισθητική, ενστερνιζόμενα σχήματα και δομές της Μεσογειακής τέχνης, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας. Που έρχεται το στοιχείο της βιωσιμότητας;
Όλα τα σχέδια γίνονται στο χέρι, από ανακυκλωμένο χρυσό και ορείχαλκο, σε μια μικρή, οικογενειακή Ελληνική επιχείρηση. Παράγονται σε μικρή ποσότητα, σχεδόν κάτω από 10 κομμάτια ανά σχέδιο και δεν είναι εποχικά, αλλά διαχρονικά σχέδια.
Βιώσιμα κοσμήματα οσκαρικών προδιαγραφών
Δεν είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς τα σχέδια του οίκου Wwake ξεχωρίζουν εύκολα για τα ιδιαίτερα σχήματα και την ασυνήθιστη διάταξη των λίθων. Σε κάθε κομμάτι χρησιμοποιείται ανακυκλώσιμος και δίκαια εξορυγμένος χρυσός, καθώς και λίθοι από μη αμφίβολη παραγωγή, καθώς παράγονται στη Νέα Υόρκη. Η Ριάννα αλλά και η Κέιτ Μπλάνσετ έχουν τιμήσει κατά κόρον το brand.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η βιωσιμότητα ήταν κάτι που αφορούσε τις διατροφικές μας επιλογές. Τώρα πια αφορά όλο το καταναλωτικό φάσμα, από τα χρυσά κοσμήματα και τα ρούχα, μέχρι το τι φοράμε και το πως ανακυκλώνουμε. Το ίδιο ενδιαφέροντα κομμάτια μπορεί να βρει κανείς και σε μεταχειρισμένα ρολόγια, αλλά και σε μεγάλους οίκους κοσμημάτων.