Ανακοίνωση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ως καθ’ ύλην θεσμοθετημένος και επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, συνεργαζόμενος άριστα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνει για μια ακόμα φορά τους κινδύνους και τα προφυλακτικά μέτρα από την αφρικανική σκόνη.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται συχνή εμφάνιση του φαινομένου της αερομεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, το οποίο δύναται να επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης είναι κατά κανόνα εποχικά. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα επεισόδια σκόνης είναι συχνότερα την άνοιξη.
Η αφρικανική σκόνη προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έρημο Σαχάρα της Β. Αφρικής, αποτελείται από σωματίδια άμμου και σκόνης διαφόρων μεγεθών και δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:
Παιδιά, νήπια και βρέφη, άτομα >65 ετών, άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με: ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια), ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα), ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος), επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα).
Οι πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από αναπνευστική δυσχέρεια, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακα και τις αναπνευστικές συσκευές τους και να συμβουλεύονται τον θεράποντα παιδίατρο ή προσωπικό γιατρό τους για ενδεχόμενη αυξομείωση της δοσολογίας των φαρμάκων.
Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, γρήγορο ή άρρυθμο καρδιακό παλμό, αίσθημα δύσπνοιας, ασφυξίας ή πνιγμονής, περισσότερη κούραση/καταβολή από το συνηθισμένο, οπότε χρειάζεται επείγουσα επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό.
Ως μέσα προστασίας προτείνονται η ενημέρωση, η παρακολούθηση της περιεκτικότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε σωματίδια σκόνης, ο περιορισμός στο ελάχιστο δυνατόν δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και των άσκοπων μετακινήσεων, παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο, περιορισμός άθλησης σε εξωτερικούς χώρους και τέλος χρήση μάσκας υψηλής προστασίας όταν τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλά.
Ιδιαίτερα για τους μαθητές των σχολείων, ο ΙΣΛ και η Ένωση Ελ. Παιδιάτρων Λάρισας συστήνουν να αποφεύγονται οι εξωτερικές δραστηριότητες και η έντονη σωματική άσκηση. Η διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής να μεταφέρεται σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα, εφόσον υπάρχει, αλλιώς μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους. Επίσης να αναβάλλονται τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές. Να καθαρίζονται, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι) και να παραμένουν κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη την διάρκεια του μαθήματος.