Γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν! Η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης, χωρίς δικαιολογίες!

Ανακοίνωση του Υπεύθυνου Αγροτικών Θεμάτων της Πλεύσης Ελευθερίας, Σωκράτη Αλειφτήρα

Η πληρωμή που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ στις 25 Ιουλίου για την «εξόφληση» των ζημιών από το φαινόμενο DANIEL προκάλεσε την δίκαιη οργή και αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς είτε εισέπραξαν λιγότερα χρήματα από όσα ανέμεναν είτε δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων, ο Υπουργός κ.Τσιάρας ανέφερε στους αγρότες ότι οι αστοχίες που ομολογουμένως παρουσιάστηκαν στην τελευταία πληρωμή θα διορθωθούν και θα γίνει συμπληρωματική εξόφληση στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και ότι η προσδοκία για περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που είχαν οι αγρότες, ύστερα από την δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, σταμάτησε στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από τον Υπουργό την οφειλόμενη οικονομική στήριξη της Πολιτείας λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί από την πανώλη.
Και ενώ η πανώλη εξαφανίζει ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες εδώ κι ένα μήνα από άκρη σε άκρη στην επικράτεια και κανένας αρμόδιος δεν μας έχει απαντήσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την πρωτόγνωρη  κατάσταση,ο αρμόδιος Υπουργός μόλις σήμερα φαίνεται να αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής και απέστειλε στον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε αίτημα για πρόσθετη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων.

Η Πλεύση Ελευθερίας η οποία στηρίζει συνολικά και χωρίς αστερίσκους τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς επίσης και τις κινητοποιήσεις που γίνονται για την ικανοποίηση αυτών ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό:
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και να γίνει εξόφληση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων άμεσα και όχι στα τέλη Σεπτέμβρη.
Να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσους κτηνοτρόφους έχουν χάσει τα ζώα τους αλλά και σε όσους εφαρμόζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν καθόλου έσοδα ενώ τα έξοδα τους αυξάνονται λόγω των τιμών των ζωοτροφών.Επιπρόσθετα να ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς και οι πλειστηριασμοί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
Να δοθεί στην δημοσιότητα το αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πληρωμή επιπλέον χρημάτων από όσα ορίζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως επίσης και η απάντηση της Επιτροπής, που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, απάντησε αρνητικά.

Η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να διεκδικεί και να δίνει φωνή στους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ