Εντονος προβληματισμός για το μοίρασμα της χ΄ρας σε μία ή δύο περιφέρειες
Η κατανομή των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ και το μοίρασμα της χώρας σε περιφέρειες για την πραγματοποίηση αυτής της κατανομής βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα παρουσία του γενικού διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γ. Καλύβα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να είναι όλη η Ελλάδα μία εδαφική περιφέρεια » και αυτό γιατί, είναι πιο απλή και ελέγξιμη η διαχείριση και μεταφέρονται χρήματα και στην κτηνοτροφία.
Αντίθετα αγρότες και αιρετοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι η πρόταση να είναι όλη η Ελλάδα μία εδαφική περιφέρεια είναι καταστροφική αφού δεν υπάρχει καμία επιπλέον ενίσχυση για όσους παράγουν και επιπλέον εξισώνονται οι βοσκότοποι με τα παραγωγικά χωράφια.
Στην ομιλία του ο κ. Κολυβάς υποστήριξε ότι η νέα ΚΑΠ (2015-2020) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αλά καρτ». Όπως εξήγησε, με εξαίρεση δυο υποχρεωτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την πράσινη ενίσχυση με το ανελαστικό ποσοστό του 30% και την στήριξη για τους νέους αγρότες με το ελαστικό ποσοστό μέχρι 2% του εθνικού φακέλου, όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή του κράτους μέλους. Αν θέλει το κράτος μέλος τα εφαρμόζει αν θέλει δεν τα εφαρμόζει.
Ο κ. Καλύβας άσκησε κριτική και στην καθυστέρηση έναρξης της διαβούλευσης επισημαίνοντας: «Δυστυχώς όσα δεν κάναμε σε ένα χρόνο καλούμαστε να τα κάνουμε σε 10 μέρες γιατί μέχρι την 1η Αυγούστου πρέπει να ανακοινώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε την νέα ΚΑΠ.
Εμείς ως ΠΑΣΕΓΕΣ, εδώ και ένα χρόνο έχουμε προσεγγίσει την νέα ΚΑΠ. Κάναμε μία μελέτη καταλήξαμε σε ορισμένα σενάρια- «μοντέλα προσομοίωσης»- τα οποία και έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες σε πάνω από 30 ημερίδες σε όλη την χώρα και έχουμε καταλήξει σε μία πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , την οποία και περιμένουμε τώρα που μπήκε η πρόταση του σε διαβούλευση να καταθέσουμε και επίσημα πλέον».
Όπως ανέφερε ο κ. Κολυβάς η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τα τέσσερα σενάρια που έχει επεξεργαστεί είναι «όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια» και αυτό γιατί, είναι πιο απλή και ελέγξιμη η διαχείριση και μεταφέρονται χρήματα και στην κτηνοτροφία.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους αγρότες για την νέα ΚΑΠ ο κ. Κολυβάς σχολίασε:
Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες αλλά η απόφαση είναι απόφαση. Αν δεν λειτουργήσει η νέα ΚΑΠ σημαίνει ότι ένα μέρος του εθνικού φακέλου δεν θα έρθει στην Ελλάδα και θα μείνει στις Βρυξέλλες και αυτό νομίζω ότι κανένας αγρότης δεν το θέλει.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας για την νέα ΚΑΠ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θέλουμε μείωση κόστους παραγωγής, έργα για να βελτιώσουμε την ποσότητα και την ποιότητα νερού, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες νερού και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε και το θέμα του μεγάλου ενεργειακού κόστους που έχουμε επιτυγχάνοντας την μείωσή του. Θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση η οποία θα είναι προϊόν συλλογικότητας γιατί αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν καλούνται και να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Με τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό σενάριο για την παραγωγή. Και να μπορέσουν να ενισχυθούν τομείς οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».