Οι προσπάθειες της μικρής αυτής χώρας και οι γιατροί της ντροπιάζουν την Αμερική
Η Κούβα είναι ένα φτωχό νησί που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο από τον κόσμο και βρίσκεται περίπου 4.500 χιλιόμετρα μακριά από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου ο Έμπολα εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Ωστόσο, έχοντας διαθέσει ιατρικό προσωπικό εκατοντάδων ατόμων στην μάχη κατά της πανδημίας, η Κούβα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο μεταξύ των εθνών που επιδιώκουν να περιορίσουν τον ιό.
Η συνεισφορά της Κούβας σημαίνει αναμφίβολα, τουλάχιστον εν μέρει, ενίσχυση του διεθνούς κύρους της, και θα πρέπει να επαινεθεί και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Ο παγκόσμιος πανικός για τον Έμπολα δεν προκάλεσε την κατάλληλη απάντηση των χωρών που μπορούσαν να προσφέρουν τα περισσότερα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες πλούσιες χώρες, με χαρά δεσμεύσουν κεφάλαια, μόνο η Κούβα και μερικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν αυτό που χρειάζεται περισσότερο: ιατρικούς επαγγελματίες στον τομέα.
Οι γιατροί στη Δυτική Αφρική απεγνωσμένα χρειάζονται υποστήριξη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων απομόνωσης και μηχανισμούς για τον εντοπισμό των περιπτώσεων νωρίς. Περισσότερα από 400 άτομα ιατρικού προσωπικού έχουν μολυνθεί και περίπου 4.500 ασθενείς έχουν πεθάνει. Ο ιός έχει εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους ότι η επιδημία θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια παγκόσμια απειλή.
Είναι κρίμα που η Ουάσιγκτον, η επικεφαλής στην καταπολέμηση του ιού Έμπολα, αποξενώνεται διπλωματικά από την Αβάνα, τη χώρα με την πιο μεγάλη συνεισφορά. Σε αυτή την περίπτωση η απόσταση ανάμεσά τους έχει συνέπειες στη ζωή και το θάνατο, αφού Αμερικανοί και Κουβανοί αξιωματούχοι δεν συντονίζουν τις προσπάθειές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει γρήγορα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα αφού τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων.
Διαβάστε περισσότερα:ΕΔΩ