Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σύμφωνα με την από 04/09/2016 καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: «… δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων. Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!». Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει.

Επειδή η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο και είναι επικίνδυνο και ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ το κράτος σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ρωτά γιατί δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Υπουργείου, πότε θα προβεί στην προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων και που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση.

Τέλος, ζητά να κατατεθούν απαραίτητα έγγραφα σχετικά με α) Τον ακριβή αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρουσιάστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, β) Τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, γ) Τον αριθμό των εμβολίων και την ημερομηνία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ