ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε με ψήφους 14-11 ο νόμος Παππά (4339/2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, από την ολομέλεια του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από 5.30 ώρες δεν ακολούθησε την ενδιάμεση λύση να δώσει προθεσμία στο ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ακυρώνεται, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούσαν πριν τον διαγωνισμό, συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ οι νέες άδειες δεν ισχύουν, ενώ το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους υπερθεματιστές

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο διαγωνισμός έπρεπε να γίνει από το ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Ν. Σακελλαρίου, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. “Δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμία δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα όχι μόνο στο τηλεοπτικό αλλά και στο πολιτικό τοπίο φέρνει η χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Η πίεση της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) αυξάνει, επιχειρώντας να χτυπήσει την κυβέρνηση σε αυτό που θεωρεί αδύνατο σημείο της: Στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, του οποίου ζητά την παραίτηση.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση και το Μαξίμου όχι μόνο αποσυνδέουν την απόφαση του ΣτΕ από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις αλλά και στηρίζουν απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας, φέρνοντας νέο νόμο-γέφυρα (όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Παππάς) για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου έλεγαν ότι ο υπουργός Επικρατείας στον επικείμενο ανασχηματισμό θα παρέμενε στη θέση του. Η απόφαση του ΣτΕ μετατρέπει αυτή την πιθανότητα σε βεβαιότητα. Ο κ. Παππάς αν και «τραυματισμένος» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι αυτός που θα χειριστεί την επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να αναβαθμιστεί, παίρνοντας στο χαρτοφυλάκιο του και νέες αρμοδιότητες.

Άλλωστε, οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου αλλά και του υπουργού Επικρατείας δείχνουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να συγκρουστεί έως εσχάτων για τις τηλεοπτικές άδειες με όλους και με όλα. Ακόμη και με το ίδιο το ΣτΕ.

Ρύθμιση γέφυρα

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, την παραίτηση του οποίου ζητούν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης ας αλλάξουν πλευρό», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παππάς. Και πρόσθεσε: «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις.  Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης».

Μετά την κ. Γεροβασίλη και ο Ν. Παππάς είπε ότι αν και άδικη η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση και προανήγγειλε «ρύθμιση-γέφυρα» έως ότου ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο με βάση το σκεπτικό της απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας σε ένα μέρος του λαού μας. Έβαζε τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας 27 ετών, ενώ μετέφερε πόρους από πιο εύπορους σε πιο φτωχούς», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχισθεί». Υπενθύμισε, δε, ότι καθώς ο ίδιος δεν έχει υπογράψει σχετική απόφαση που υπέγραφαν «μαζί με τη βασιλόπιτα» οι προκάτοχοί του «κανένα από τα λειτουργούντα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας».

Όσον αφορά τα έσοδα που πρέπει να πάρει το δημόσιο είπε ότι «το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο με αυτό του διαγωνισμού».

Η δήλωση της Όλγας Γερβασίλη

«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί. Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

Στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό

Στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.”

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ