ΕΚΟΨΑΝ ΠΙΤΑ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 15-1-2017, η κοπή της πίτας, από τα μέλη και τους φίλους του Μουσείου της Αγροτιάς, στο ζαχαροπλαστείο του Χ. Καραγκούνη στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγινε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός της δράσης του Δ.Σ. για το 2016, καθώς  και ο Προγραμματισμός Δράστηριοτήτων του 2017.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Μουσείου Δρ Κώστας Σαχινίδης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε, κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Ειδικότερα έκανε αναφορά:

  1. Στην αποκριάτικη εκδήλωση που έγινε στις 12 Μαρτίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Αετορράχης (λόγω βροχής), με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τα Αραδοσίβια, την Ελασσόνα, τη Λάρισα, την Λευκίμη Κέρκυρας, τη Νάουσα και την Στιμάγκα Κορινθίας.

 

  1. Στις εκδηλώσεις του 22ου Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Πανηγυριού ”ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2016” που πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Αυγούστου με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με τη σημαντική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Επιχειρήσεων ΓΑΛΑΞΙΑΣ κάνοντας παράλληλα λόγο για “παντελή απουσία του Δήμου Ελασσόνας”.

Επίσης, κατά τις ίδιες ημέρες πραγματοποιήθηκε και η 11η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

“Οι εκδηλώσεις είχαν ως κεντρικό σύνθημα «ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΣΕ ΤΑ ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ» επειδή, ακόμη, το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο του Δήμου μας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της απάνθρωπης αδιαλλαξίας του Δημάρχου Ελασσόνας και της έλλειψης του ενδιαφέροντός του για τους αγρότες μας και τον πολιτισμό τους”, ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

  1. Στην πραγματοποίηση δωρεάν μουσικής εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, με την αφιλοκερδή συμμετοχή του Αλγερινού τραγουδοποιού YELAS και των Ελλήνων μουσικών Στέργιου Τάτσιου και Αλεξάνδρας Τσούκη.
  2. Στην επισκεψιμότητα Συλλόγων και ιδιωτών που πραγματοποιήθηκε, σε ικανοποιητικό βαθμό, στο Μουσείο κατά το 2016.
  3. Στην εμφύτευση λουλουδιών και διακοσμητικών δένδρων στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου..
  4. Στην πραγματοποίηση μικροέργων αισθητικής διαμόρφωσης του Μουσείου, όπως είναι η πλακόστρωση της σκάλας και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η κατασκευή διακοσμητικού φούρνου και εικονικού πηγαδιού, χάριν στον έντονο εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά φίλων του Μουσείου.
  5. Στην πραγματοποίηση του λαϊκού δρωμένου «ΛΟΥΚΑΤΣΑΡΙΑ» που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα Αραδοσίβια από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ Λάρισας.

Στη συνέχεια, ο Δρ Κ.Σαχινίδης αναφέρθηκε στον Προγραμματισμό του Μουσείου για το 2017, ο οποίος περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1.Την πραγματοποίηση του ετήσιου Τρανού χορού του Μουσείου της Αγροτιάς που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου 2017, στο κοσμικό κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ στην Ελασσόνα, με τη συμμετοχή της φημισμένης παραδοσιακής κομπανίας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ της Ηπείρου.

2.Τις εκδηλώσεις  «23ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2017», που θα γίνουν στις 26 και 27 Αυγούστου, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από το ΚΟΣΣΟΒΟ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΑΛΓΕΡΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.

3.Την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου.

  1. Την συνέχιση των αισθητικών παρεμβάσεων και μικροκατασκευών στον χώρο του Μουσείου.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Μουσείου τόνισε: “Αν θα αλλάξει, ποτέ, η εχθρική στάση του δημάρχου Ελασσόνας τότε θα μπορέσουν να εκτελεστούν και οι υπάρχουσες μελέτες για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου με την ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του LEADER, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε την αλλαγή δημάρχου στις επόμενες εκλογές, για να δει φως το Μουσείο και να προχωρήσουν οι μελέτες και τα αναγκαία έργα”.

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, εθελοντικά, στις εργασίες, στη συντήρηση και στις εκδηλώσεις του Μουσείου, ακολούθησε η κοπή της Πίττας, με τις ευλογίες του παπα-Γιάννη, και μια μικρή δεξίωση, με τη συνοδεία κιθάρας και τραγουδιών από τους παρόντες καλλιτέχνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ