Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Οι εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2017»  πραγματοποιήθηκαν σήμερα  Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου (Φεβρουάριος 1943 – Φεβρουάριος 2017).

Ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Θανάσης Παιδής κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της περιφέρειας  Θεσσαλίας ενώ έκανε και την παρακάτω δήλωση :

Ημέρα τιμής και μνήμης σήμερα για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και την ομαδική εκτέλεση των 150 και πλέον κατοίκων των χωριών Δομένικου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943. Αθάνατοι!

Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της  Τραγωδίας που συντελέσθηκε, στα Καυκάκιστις  16 Φεβρουαρίου  1943, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ’ όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε τους αθώους που έχασαν  την  ζωή τους . Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της  άδικης  θυσίας: Αγάπη -ειρήνη,φιλία σε όλο τον κόσμο συνεργασία και συναδέλφωση των λαών.

Ο δήμαρχος

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ελασσόνας ανέφερε:

“Σήμερα, 74 χρόνια μετά το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλικό Στρατό Κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943 και κόστισε τη ζωή 140 αθώων αμάχων κατοίκων του Δομένικου, είχα την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω στο Δημαρχείο τον Ιταλό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Λουίτζι Μάρρα, με τον οποίο είχαμε κουβέντα επί μακρόν, και εν συνεχεία κατευθυνθήκαμε στο μαρτυρικό μέρος.

Η επίσκεψή του αποδεικνύει έμπρακτα πως ο ιστορικός χρόνος έχει βοηθήσει ώστε να αντιληφθούμε όλοι πως η βαρβαρότητα του πολέμου κοστίζει σε όλες τις πλευρές.

Στην εποχή μας, την ώρα που όλες οι σταθερές του πλανητικού μας χωριού μοιάζουν να απορρυθμίζονται, είμαστε υποχρεωμένοι, αυτά τα ιστορικά διδάγματα να τα προτάξουμε, ώστε να μην αντικρύσουμε ποτέ ξανά το αίμα αθώων πατριωτών να πνίγει λαούς και συνειδήσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ