ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ 3000 ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα οτι οι γυναίκες είναι πιο κατάλληλες για θέσεις ηγεσίας από τους άνδρες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Øyvind Λ Martinsen, στο Norwegian Business School, αξιολόγησε την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά περίπου 3.000 στελεχών.

Σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι οι γυναίκες είναι καλύτεροι ηγέτες από τους άντρες συναδέλφους τους.

Οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες που μελετήθηκαν:

  • πρωτοβουλία και επικοινωνία
  • διαφάνεια και ικανότητα για καινοτομία
  • κοινωνικότητα και υποστήριξη
  • μεθοδική διαχείριση και καθορισμός στόχων.

Πάντως οι άνδρες φάνηκε να είναι καλύτεροι από ό, τι οι γυναίκες στην αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους και είχαν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής σταθερότητας.

“Οι επιχειρήσεις πρέπει πάντα να επιδιώκουν να προσελκύουν πελάτες και να αυξάνουν την παραγωγικότητα και τα κέρδη. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν οτι οι γυναίκες κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση, σε γενικές γραμμές, από ό, τι οι άνδρες στις δυνατότητές τους να καινοτομούν και να οδηγούν,” είπε ο καθηγητής Martinsen.

«Τα ευρήματα αυτά θέτουν ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με την ιεραρχία στις επιχειρήσεις και τη σημερινή διανομή των γυναικών σε αυτούς τους ρόλους.»

Αν και οι άνθρωποι πιστεύουν οτι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο αριθμός των γυναικών που διοικούν τις 500 πιο ισχυρές εταιρείες στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 12% πέρυσι.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες ηγέτες μπορεί να επηρεάζονται από το άγχος και τη μικρότερη συναισθηματική σταθερότητα», δήλωσε ο ομο-συντάκτης της μελέτης καθηγητής Lars Glasø, «ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι αναμφισβήτητα πιο κατάλληλες για διευθυντικές θέσεις από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αν οι ιθύνοντες αγνοούν αυτή την αλήθεια, θα συνεχίσουν να απασχολούν ηγέτες με λιγότερα προσόντα και με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.»

independent.co.uk

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ