Εννέα τα κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου στο νομό Λάρισας

Στους εννέα έφτασαν οι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο νομό Λάρισας και μάλιστα ένας εξ αυτών με επιβαρημένη την κατάσταση της υγείας του απεβίωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου και οι υπόλοιποι 8 ασθενείς οι οποίοι προέρχονται από το Ομόλιο, την Τσαριστάνη, το Μεσοχώρι, τη Μαγούλα και τη Λάρισα.

Εξαιτίας της έξαρσης του προβλήματος που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ελεγχόμενη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ακμαιοκτονίες στους υπονόμους στη Λάρισα, ενώ ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Τσάτσος συμμετείχε χθες σε ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της οποίας, παρουσία του υπουργού Υγείας, δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Τσάτσος μιλώντας χθες στον «Η.Κ.» εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι στο νομό ελεγχόμενη και ήδη στις περιοχές που εμφανίστηκαν κρούσματα έγιναν κωνωποκτονίες.

Παράλληλα κάλεσε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά.

Σύσκεψη

Τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταφέρουν τα κουνούπια συνεχίζονται.

Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες σε σύσκεψη των αρμοδίων Αρχών που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Λάρισας, κατά την οποία αξιολογήθηκε η κατάσταση στο νομό και αποφασίστηκε η συνέχιση της επαγρύπνησης.

Ειδικότερα στη χθεσινή σύσκεψη της άτυπης Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης που συστάθηκε για το συγκεκριμένο θέμα  συμμετείχαν ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Αντώνης Δραμαλιώτης ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Πέτρος Τομάρας, ο διοικητής του ΓΝΛ κ. Κώστας Καραμπάτσας, ο δήμαρχος Ευρυμενών κ. Δ. Τσιτσές, ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Ν. Τσιμπόλης η εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ κ. Πόπη Κουρσούμη, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Ι. Τσιμπλούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οπως τονίστηκε στο νομό Λάρισας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και οι περιπτώσεις  που εμφανίστηκαν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων η σύσκεψη κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και δράσεις, μετά από μ εισήγηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Τομάρα:

– Να γίνει ενημέρωση του πληθυσμού του νομού Λάρισας.

– Να δημιουργηθεί Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανθρώπων, ιπποειδών και άγριων πτηνών.

– Αμεση εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για ακμαιοκτονία με την υπολειμματική μέθοδο και με ψεκασμούς.

Χαρτογράφηση των εστιών κουνουπιών στο νομό Λάρισας.

Αιμοεπαγρύπνηση του Κέντρου Αίματος του ΓΝΛ.

Αποφασίστηκε ακόμη η χρηματοδότηση των ανωτέρω δράσεων για άμεση εφαρμογή τους.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΓΝΛ κ. Κώστας Καραμπάτσας επεσήμανε στη σύσκεψη ότι οι έλεγχοι αίματος γίνονται κανονικά στο Νοσοκομείο από το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου, ενώ κανονικά γίνονται οι αιμοδοσίες, οι αιμοληψίες και οι μεταγγίσεις.

Από πλευράς Νομαρχίας τονίστηκε ότι οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν και ειδικά στις περιοχές που υπάρχει έντονο το πρόβλημα των κουνουπιών κάθε χρόνο.

Αποφασίστηκε τέλος την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει νέα σύσκεψη στη Νομαρχία Λάρισας για ενημέρωση όλων των δημάρχων του νομού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ