Η ιδρυτική διακήρυξη της “Δημοκρατικής Συμμαχίας”

Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης του κινήματος της Ντόρας Μπακογιάννη είναι: “Δημοκρατική Συμμαχία είναι δύναμη κεντρομόλος. Αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, εκεί όπου υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο πολιτικό κενό. Εκεί όπου συγκλίνει πολιτικά η πλειονότητα των Ελλήνων. Η Δημοκρατική Συμμαχία εμπνέεται από τις ιστορικά καταξιωμένες παγκόσμιες πολιτικές αρχές και τα ιδεολογικά ρεύματα:…

• Του ανθρωπισμού,

• Του Διαφωτισμού,

• και του φιλελευθερισμού,

• εμπνέεται επίσης και από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές κατακτήσεις του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίζεται για να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να προχωρήσει ως μια πραγματική, ευρωπαϊκή χώρα.

Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ισχύς μιας χώρας ξεκινά από την ικανότητά της να παράγει και να δημιουργεί. Σήμερα, η παραδοσιακή ροπή των Ελλήνων προς την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία είναι παράλυτη. Θύμα του κρατισμού, των συντεχνιών, των πολιτικών παρεμβάσεων, της υψηλής φορολόγησης, της φοροδιαφυγής, της έλλειψης φορολογικής δικαιοσύνης. Προτεραιότητά μας είναι να χτίσουμε μια οικονομία υγιή, ελεύθερη, ανταγωνιστική.

Πιστεύουμε σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος. Κράτος που υπηρετεί τον πολίτη. Κράτος που παρεμβαίνει όταν η αγορά δεν μπορεί ή δεν θέλει. Κράτος που αξιοποιεί την αποτελεσματικότητα της αγοράς και στις δικές του λειτουργίες. Ένα κράτος ισχυρό που προστατεύει τον πολίτη, αλλά καταναλώνει λιγότερους εθνικούς πόρους και απασχολεί τους απολύτως αναγκαίους, αλλά καλύτερα αμειβόμενους και σωστά αξιολογούμενους υπαλλήλους. Ένα κράτος μικρό και ευέλικτο. Ένα κράτος που διασφαλίζει την παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και διασφαλίζει ότι κανείς δεν ζει κάτω από ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης.

Πιστεύουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος. Η ισότητα ενώπιον του νόμου, που αποτελεί το θεμέλιο του σύγχρονου κράτους δικαίου, δεν δημιουργεί μια κοινωνία δικαιοσύνης αν σε κάθε πολίτη δεν παρέχονται οι ευκαιρίες να αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πραγματικές του δυνατότητες.

Η ακραία ανισότητα ευκαιριών αναιρεί τα ίδια τα θεμέλια της δίκαιης κοινωνίας.

Η κοινωνική αλληλεγγύη προς τον αδύνατο αποτελεί καθήκον του κάθε πολίτη και θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας. Η εκπλήρωση του καθήκοντος αυτού πρέπει να γίνεται όμως πάντα με αξιοπρέπεια και να μην αποτελεί αντικείμενο πολιτικής συναλλαγής.

Η κοινωνική αλληλεγγύη διασφαλίζεται από τους καρπούς που παράγει μια υγιής και ανοικτή οικονομία. Από ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Δίνουμε τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων. Πιστεύουμε ότι η απόλυτη διαφάνεια είναι προϋπόθεση της παραγωγικότητας, της αποτελεσματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Επιδιώκουμε τη θέσπιση σύγχρονων διαδικασιών δημοσίου ελέγχου και κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Πιστεύουμε στην ουσιαστική ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων των πολιτικών κομμάτων και στον πραγματικό έλεγχο και τη λογοδοσία σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών, των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Δεσμευόμαστε οι πολιτικοί να κρίνονται για τις πράξεις τους, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες.

Πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και να πάψει η χώρα μας να επιβιώνει με δανεικά. Να σταματήσει το δημόσιο χρέος να απορροφά πολύτιμους πόρους από την Παιδεία, την Υγεία, την Ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Υποστηρίζουμε τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, σε αντίθεση με την κρατικιστική εμμονή στην υψηλή φορολόγηση. Προωθούμε ένα τολμηρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποφασιστικής προώθησης επενδύσεων και διαθρωτικών αλλαγών στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία.

Δίνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για ένα Νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης.

Χρειαζόμαστε Παιδεία σύγχρονη και ανταγωνιστική. Πιστεύουμε στις ικανότητες της νέας γενιάς. Των νέων που εκπαιδεύονται σωστά και παράγουν νέες ιδέες, καινοτομία, πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σκληρά, χωρίς όμως ανάλογο αποτέλεσμα. Έτσι, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και ικανότητες, αναζητούν μια καλύτερη τύχη μακριά από την πατρίδα μας. Πρέπει επειγόντως να αναστρέψουμε την καταστροφική αυτή τάση. Η πατρίδα μας δεν θα έχει μέλλον αν δεν σπάσουμε τις συντεχνιακές και γραφειοκρατικές δομές που διώχνουν τα νέα παιδιά από την Ελλάδα και αν δεν βρούμε τον τρόπο να αρχίσουμε να τα φέρνουμε πίσω. Πιστεύουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο να υπάρχει διαρκής αξιολόγηση, παντού και για όλους.

Πιστεύουμε στον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας ως θεμελιώδους και καταλυτικού πυρήνα κοινωνικής οργάνωσης, που στηρίζει την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δημιουργία και από την οποία πηγάζει η αγωγή και το αίσθημα της ευθύνης. Γι’ αυτό, προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τον θεσμό της οικογένειας οικονομικά, αλλά και με ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στον καθημερινό αγώνα της. Με δημόσια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις οικονομικές ανισότητες και να εξασφαλίζει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Με ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, που να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των γονέων. Με συνθήκες εργασίας που να επιτρέπουν την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Παράλληλα, ως κίνημα των ελεύθερων επιλογών, εξασφαλίζουμε απολύτως ισότιμη μεταχείριση και υποστήριξη και στα άτομα που επιλέγουν έναν άλλο τρόπο ζωής, π.χ. τη μονογονεϊκή οικογένεια ή τα άτομα του ιδίου φύλου που αποφασίζουν να συμβιώσουν.

Πιστεύουμε στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων των Ελλήνων της περιφέρειας και της υπαίθρου.

Χρειάζεται να επενδύσουμε στις δυνατότητες της περιφέρειας και της υπαίθρου, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με όχημα την ποιότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μια γεωργία που να μην εξαρτάται πλέον από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά να αντλεί δύναμη από τη δημιουργικότητα του Έλληνα αγρότη και να αξιοποιεί τον πλούτο της ελληνικής γης.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας. Η ελληνική φύση, αλλά και η αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος, είναι πηγές ζωής και πλούτου που δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Υπάρχουν σύγχρονοι, βιώσιμοι και φιλικοί τρόποι για να γίνει αυτό, έτσι ώστε όχι μόνο να επιτρέπεται αλλά και να ενισχύεται η ανάπτυξη. Επιταχύνουμε τη σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου και ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις δασικές και αναδασωτέες από τις λοιπές εκτάσεις.

Ο πολιτισμός αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας και τον συνεκτικό ιστό του έθνους. Η γλώσσα, η ιστορία, οι παραδόσεις, δίνουν στον καθένα μας πολύτιμα εφόδια για να διαμορφώσει την ταυτότητά του. Το έθνος όμως είναι δυνατό και προχωρά, μόνο όταν διατηρεί ζωντανό το κριτικό πνεύμα, την ικανότητά του να αμφισβητεί, να εξελίσσεται, να αναζητεί το καινούργιο και να προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες. Μόνο όταν είμαστε ανοικτοί στον κόσμο, έχουμε την ικανότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά, όχι μόνο τις δικές μας παρακαταθήκες, αλλά και τις κατακτήσεις των άλλων λαών στη γνώση, την επιστήμη, την τεχνολογία, τα γράμματα και την τέχνη. Πιστεύουμε σε μια επιθετική πολιτική παγκόσμιας προβολής, εξαγωγής και αξιοποίησης του ελληνικού πολιτισμού, χωρίς όμως τις παρωπίδες της πατριδολαγνείας, και της ψευδεπίγραφης εθνικής καθαρότητας.

Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Θέλουμε η Ελλάδα να ξανακερδίσει τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να προκαλεί υπερηφάνεια στους Έλληνες, εκτίμηση και σεβασμό στους ξένους. Μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, με εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης που υπερασπίζεται αποφασιστικά, μεθοδικά και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση. Με συναίνεση και ενότητα. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και τάσεις απομονωτισμού. Το μέλλον μας είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στο περιθώριο.

Αγωνιζόμαστε για να ορθώσουμε και πάλι το κύρος της Ελλάδας και να απελευθερώσουμε εκείνα τα στοιχεία του Ελληνισμού που απευθύνονται και ενδιαφέρουν παγκοσμίως”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ