Γάμοι μέ το ζόρι…

Κάθε χρόνο εκατοντάδες νεαρές κοπέλες από τη Λετονία, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, καταλήγουν να κάνουν εικονικούς γάμους στην Ιρλανδία με ασιάτες που θέλουν να πάρουν άδεια παραμονής στην ΕΕ. Στην ουσία πρόκειται για σωματεμπόριο

Υπόσχονται στις νεαρές Λετονές ότι στην Ιρλανδία θα βρουν δουλειά. Μόλις όμως φτάσουν εκεί τις υποχρεώνουν να παντρευτούν τους ασιάτες. Αν αρνηθούν να κάνουν τους εικονικούς γάμους κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά.

Τώρα η κυβέρνηση της Λετονίας ζητά από την Ιρλανδία να σταματήσει αυτή την απάτη. Σύμφωνα με την αστυνομία 400 τέτοιοι γάμοι έγιναν μέσα στο 2009. Οι γάμοι γίνονται στην Ιρλανδία γιατί εκεί δεν είναι παράνομο να παντρεύεται κάποιος έναντι αμοιβής. Όπως όμως είπε ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας, αυτό το παράδοξο στους νόμους της Ιρλανδίας αποτελεί πισωγύρισμα στην προ αιώνων Ιρλανδική παράδοση της προίκας της νύφης.

Επίσης, αν και πρόκειται για εικονικούς γάμους, ο Ιρλανδικός νόμος δεν αναγνωρίζει ως θύματα σωματεμπορίας τις κοπέλες από τη στιγμή που ταξίδεψαν ως εκεί εθελοντικά.

Έτσι τώρα οι Λετονοί ζητούν από τους Ιρλανδούς να αλλάξουν το νόμο, αλλά και να ελέγξουν πόσοι γάμοι με μη ευρωπαίους πολίτες είναι έγκυροι, και να ακυρώσουν τους εικονικούς.

Σύμφωνα με την Ιρλανδική αστυνομία ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Υπάρχουν όμως φορές που οι γυναίκες δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους, και μόνο όταν επιστρέφουν στη Λετονία καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να πάρουν διαζύγιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ