Με τον Κ. Σκανδαλίδη συναντήθηκαν μέλη της ΠΑΣΚ Γεωπόνων Λάρισας

Συνάντηση της ΠΑΣΚ Γεωπόνων Λάρισας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη πραγματοποιήθηκε χθες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, ενώ έγινε ειδική  αναφορά για το ΟΣΔΕ, για τα σχέδια βελτίωσης,  τη διαπίστευση και την άδικη στοχοποίηση των γεωπόνων μελετητών, για τις υπηρεσίες και τους… γεωπόνους ενόψει «Καλλικράτη», για τη μεγάλη ανεργία και την απαξίωση του γεωπονικού κλάδου. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει διεξοδικά τα θέματα που του έθεσαν υπόψη οι γεωπόνοι.

Τα μέλη της ΠΑΣΚ του επέδωσαν υπομνήματα στα οποία αναφέρουν τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΠΑΣΚ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

1) Να ξεκινήσουν τα προγράμματα σχεδίων βελτίωσης & ξεχωριστής μετεγκατάστασης με αύξηση προϋπολογισμού γιατί τα 50 εκατ. € & 100 εκατ. € αντίστοιχα είναι λίγα. Να καταργηθούν τα μικρά με μεταφορά χρημάτων και αύξηση  βαθμολογίας.

2) Στα σχέδια βελτίωσης να επιδοτηθεί και η 1η αγορά ζώων, μόνο ελληνικών βελτιωμένων φυλών με πιστοποιητικό, εάν όχι τότε  να εφαρμοστεί αυτό στον αναπτυξιακό νόμο του ΥΠΟΑΝ.

3) Στα  προγράμματα σχεδίων βελτίωσης (κανονικών και  μικρών) είναι λάθος ι)που καταργείται η διαπίστευση των γεωτεχνικών μελετητών (το 2001 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την πρωτοεφάρμοσε και κάποιοι επιμένουν να την καταργήσουν) ιι)το να δίνεται  το δικαίωμα υπογραφής από τεχνολόγους γεωπονίας ιιι) το να καταργείται το ΓΕΩΤΕΕ ως σύμβουλος του υπουργείου και τις αποφάσεις του όπως πχ αμοιβολόγιο κ.α. ιν)η κατάργηση οικονομικής βιωσιμότητας εκμεταλλεύσεων ν)ο μεγάλος προϋπολογισμός μέχρι 500.000 € νι) το πλαφόν της αμοιβής γεωπόνου έναντι μηχανικού.

4) Με την έναρξη το 2011 των τριών δημοφιλέστερων μέτρων γεωργοπεριβαλλοντικών: Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Μείωση Νιτρορύπανσης, να βρεθούν και άλλα κονδύλια , καθώς και να υπάρξει σαφή μείωση των αυστηρών ποινών.

5) Να γίνει το ΟΣΔΕ ανοικτό σύστημα για όλους τους αγρότες, και όχι πάλι για το 2011 με απευθείας ανάθεση στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

6) Για τα τιμολόγια γεωργικών εφοδίων (σπόρια – λιπάσματα – φάρμακα) να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσκομίζονται σε ΕΑΣ – εφορίες ώστε να έχουνε οι αγρότες επιστροφή ΦΠΑ – πιστοποιημένη φυτοπροστασία – και μόνο για τα εγκεκριμένα φάρμακα. Τα παραπάνω θα αποτελέσουνε μερική λύση του προβλήματος των μεγάλων χρεών που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα των μαγαζιών γεωργικών εφοδίων.

7) Να γίνεται αυστηρός έλεγχος για παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων.

8) Να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση από γεωπόνους και το εθνικό συνταγολόγιο στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

9) Στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει  στελέχωση κενών θέσεων από γεωπόνους με προσλήψεις ή μετατάξεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε  ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 25% είναι μόνο γεωπόνοι. Καθυστέρηση με την υπόθεση της  Αγρογής.

10) Για τον ΕΛΓΑ οι προσλήψεις γεωπόνων να γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό τουλάχιστον 6-8μηνης διάρκειας.

11) Tα εκτός έδρας των γεωπόνων δημοσίου μειωθήκανε στις 60 μέρες / έτος, έτσι όλα τα αγροτικά προγράμματα είναι αδύνατο να υλοποιηθούνε σωστά, δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για αύξηση αυτών (π.χ. άδειες λειτουργίας κτηνοτρόφων, νέοι αγρότες-β΄).

12) Όσον αφορά τον «Καλλικράτη» να γίνει επανασχεδιασμός για το ρόλο των γεωπόνων, στις περιφερειακές ενότητες να υπάρχουν ξεχωριστές διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης με ξεχωριστά τμήματα όπως γεωργικών διαθρώσεων και ενημέρωσης.

13) Δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης Αγροτουρισμού στις Περιφέρειες.

14) Σύνδεση της ανάπτυξης και των εξαγωγών με τον θεσμό των γεωργικών ακολούθων δηλαδή γεωπόνων στις ελληνικές πρεσβείες (εμπλοκή και ΥΠΕΞ).

15) Καταργούνται το ΓΕΩΤΕΕ & ΠΟΣΓ ως σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ στην πράξη, ενώ διακρίνουμε ευμενή συμπεριφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ & ΣΕΚ (π.χ. σύσταση ΔΣ με 10 κτηνοτρόφους και ούτε έναν γεωπόνο ζωοτέχνη, ανάθεση του ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ απευθείας, αιτήσεις φωτοβολταϊκών κ.α.).

– Η απαξίωση των γεωπόνων πρέπει να σταματήσει

– 4.700 γεωπόνοι  είναι άνεργοι, 1 στους 3

– 1.000 μελετητικά γραφεία γεωπόνων κινδυνεύουν με λουκέτο και απόλυση εργαζομένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ