Αποκλεισμό της Βιοκεράλ αποφάσισαν εκπρόσωποι φορέων

Σε αποκλεισμό της εισόδου της Βιοκεράλ το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να προχωρήσουν κάτοικοι και φορείς, της Λάρισας και του Ομορφοχωρίου, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν χθες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών που σημειώνονται στο χώρο του κεραμοποιείου και οι οποίες προκαλούν τεράστια μόλυνση εξαιτίας των υλικών που καίγονται…

Εν τω μεταξύ με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά στο εργοστάσιο κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ και τη διαμαρτυρία κατοίκων του Ομορφοχωρίου, που οδήγησε στη σύλληψη ορισμένων εξ αυτών, με κατηγορία την παραβίαση ξένης ιδιοκτησίας, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Ηρώ Διώτη, η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ, η περιφερειακή παράταξη Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας και οι Πολίτες σε Δράση σε παρεμβάσεις τους ζητούν την άμεση επέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κ. Διώτη στη δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Μόνο προβλήματα συνεχίζει να δημιουργεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εργοστάσιο κεραμοποιίας στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, που παρά το γεγονός ότι η άδεια λειτουργίας του έχει ανασταλεί με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τις 10 Αυγούστου, προχθές Κυριακή, οι κάτοικοι του Ομορφοχωρίου είδαν ένα μαύρο σύννεφο καπνού να βγαίνει από τις εγκαταστάσεις του, να καλύπτει το χωριό και να επεκτείνεται στη συνέχεια προς Λάρισα, Πλατύκαμπο, Γιάννουλη και Αμπελώνα.

Έχοντας λάβει ρητή διαβεβαίωση περί την αναστολή λειτουργίας του από τον κ. νομάρχη, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα πότε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα πάρει απόφαση για την οριστική απαγόρευση της καύσης του πετ – κοκ, της λυματολάσπης αλλά και όλων των υπολοίπων επικίνδυνων τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον υλικών, που καίει το εργοστάσιο. Δεν εξυπηρετεί τίποτα, ούτε λύνει το πρόβλημα το να αρκείται το υπουργείο να λέει ότι «γνωρίζουμε ότι το εργοστάσιο είναι κλειστό». Το εργοστάσιο λειτουργεί, έστω και χωρίς άδεια, και αδιάψευστος μάρτυρας η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή και σιγόκαιγε μέχρι και χθες το πρωί.

Τέλος, θα πρέπει άμεσα το ΥΠΕΚΑ να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, ώστε να ενταθούν οι επιθεωρήσεις σε βιομηχανίες που συστηματικά παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία. Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι άλλοθι για την απουσία ελέγχων, άλλωστε είναι ευθύνη της πολιτείας να στελεχώσει με ανθρώπινο δυναμικό τις υπηρεσίες των υπουργείων. Επίσης, το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αποτίμηση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε από την καύση των άγνωστων μέχρι στιγμής υλικών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» καταγγέλλει την πιθανολογούμενη συνέχιση της λειτουργίας της κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ, παρά το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η άδεια λειτουργίας της. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η παραπληροφόρηση των πολιτών συνεχίζεται, αφού παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του νομάρχη Λάρισας, ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία της κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ που δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, την Κυριακή οι κάτοικοι του Ομορφοχωρίου έγιναν μάρτυρες της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο, πιθανόν από την καύση του πετ – κοκ και όλων των υπόλοιπων επικινδύνων για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον υλικών. Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής – μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι και στελέχη της παράταξής μας – που θέλησαν έμπρακτα να διαμαρτυρηθούν για την παραβίαση της απόφασης, αντιμετωπίστηκε με την αστυνομική καταστολή και τις συλλήψεις. Η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», εκτός από την συμπαράστασή της στους πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν, δηλώνει ότι στο περιφερειακό συμβούλιο, η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της και δεν θα αποδεχτεί την συνέχιση της παραπληροφόρησης και της παρανομίας».

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝ

Την αντίθεση και καταδίκη της στην εξακολούθηση – χωρίς άδεια – της λειτουργίας της κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα, όπως αποδεικνύεται και από την πυρκαγιά της Κυριακής, αλλά και στις συλλήψεις κατοίκων του Ομορφοχωρίου που διαμαρτύρονταν για τη λειτουργία της κεραμοποιίας και την καύση πετ – κοκ, μεταξύ των οποίων και του μέλους της και μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, Νίκου Παπαδόπουλου, εκφράζει η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

«Οι κάτοικοι του Ομορφοχωρίου, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας έγιναν χθες αδιάψευστοι μάρτυρες της συστηματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που προκαλεί η χωρίς άδεια εξακολούθηση της λειτουργίας της κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ. Παρά το γεγονός ότι ο νομάρχης Λάρισας διαβεβαίωσε ρητά την τοπική κοινωνία ότι η λειτουργία της έχει ανασταλεί, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και το σύννεφο καπνού που προκάλεσε και κάλυψε όλο το Ομορφοχώρι και τη γύρω περιοχή, δημιουργεί υπόνοιες ότι το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι του Ομορφοχωρίου που συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ, για να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και την καύση πετ – κοκ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μερικοί εξ αυτών – μεταξύ των οποίων και το μέλος της ΝΕ Λάρισας και της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκος Παπαδόπουλος – συνελήφθησαν με την κατηγορία της παραβίασης ξένης ιδιοκτησίας.

Ως Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΝ καταδικάζουμε την εξακολούθηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, με επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων υλικά (πετ – κοκ κ.λπ.). Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα στην οριστική απαγόρευση της καύσης και εν γένει χρήσης τέτοιων υλικών, αντί να διώκουν ποινικά τους πολίτες που αγωνίζονται. Καλούμε όλους τους πολίτες της Λάρισας να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, για να διεκδικήσουν και να προστατέψουν το αυτονόητο δικαίωμά τους σε καθαρό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε και θα συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα τους».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Από την πλευρά τους οι «Πολίτες Σε Δράση» στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Με τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο χώρο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και έφτασε η ώρα των ευθυνών. Κανείς πλέον δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από αρμοδιότητες, διατάξεις ή ερμηνείες του νόμου. Ο εμπαιγμός δεν θα μείνει αναπάντητος.

Γνωρίζουμε όλοι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία λειτουργεί χωρίς να τηρεί βασικούς περιβαλλοντικούς όρους. Γνωρίζουμε επίσης ότι παρά τις θερινές μεγαλόστομες ανακοινώσεις του κ. Κατσαρού περί αναστολής της λειτουργίας της, η βιομηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί. Τι γνωρίζει ο κ. Κατσαρός και η αρμόδια αντινομάρχης κ. Καραλαριώτου επί τούτου; Εμείς πάντως πληροφορηθήκαμε ότι με παρέμβαση της νομαρχίας ανεστάλη η διακοπή της ηλεκτροδότησης που είχε παραγγελθεί το καλοκαίρι με το πρόσχημα ότι η κεραμοποιία συμμορφώθηκε.

Οι «Πολίτες σε Δράση», θα καταθέσουν επίσημα ερώτημα στη νομαρχία και θα εκτιμήσουν από την απάντηση εάν θα καταφύγουν στα δικαστήρια και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να αποδοθούν, πέρα από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε κάθε εμπλεκόμενο, είτε πρόκειται για υπαλληλικό είτε για πολιτικό προσωπικό της νομαρχίας ή της ΔΕΗ.

Επίσης, θα ζητήσουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να πληροφορήσει τον Λαρισαϊκό λαό εάν διενήργησε ανάκριση για τα αίτια και των δύο πυρκαγιών και ποιο είναι το πόρισμά της σχετικά με τα υλικά που ανεφλέγησαν και στις δύο κυριακάτικες πυρκαγιές στο χώρο της ίδιας βιομηχανίας. Θα ζητήσουν να πληροφορηθούν εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει συμφωνήσει στον τρόπο αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών στο χώρο του εργοστασίου και εάν έχει προβεί σε οποιονδήποτε έλεγχο σχετικά με την τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας.

Θα καταθέσουν ερωτήματα στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθούν εάν ανέλαβαν και ποιά πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και στο οποίο έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε προεκλογική του ομιλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Τέλος, θα καταθέσουν ερωτήματα στην ηγεσία και στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να πληροφορηθούν τι έκαναν μέχρι σήμερα και τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου ο εμπαιγμός αυτός να πάρει τέλος.

Στέλνουμε τελευταία προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με την υγεία μας και τη νομιμότητα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ