Οι νέοι «Messi» είναι Έλληνες

Δίπλα από το εμβληματικό γήπεδο της πρωτεύουσας της Καταλονίας, το Camp Nou, έδρα της Μπαρτσελόνα, βρίσκεται η περίφημη Λα Μασία. Εκεί χτυπάει η καρδιά της ποδοσφαιρικής ακαδημίας νέων της ομάδας. Στην ουσία Λα Μασία σημαίνει «φάρμα» και ανάμεσα στα εκλεκτά προϊόντα που εκκολάπτονται εδώ για να ξεχωρίσουν αργότερα στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου βρίσκονται και δύο Ελληνόπουλα. Ο 12χρονος… Γιώργος Σπανουδάκης από τη Θεσσαλονίκη και ο 14χρονος Τζέιμς Ευμορφίδης από το Μαρούσι.

Αν η Μπαρτσελόνα είναι το καμάρι της Καταλονίας, τότε η «Μασία» είναι το καμάρι της Μπαρτσελόνα. Η περίφημη ακαδημία των «μπλαουγκράνα», που λειτουργεί 31 χρόνια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά «εργαστήρια» στον κόσμο. Ο εντοπισμός των ταλέντων σε ολόκληρη την Ισπανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπει στον σύλλογο να διατηρεί τη δική του φυσιογνωμία, στηριζόμενος στα δικά του «προϊόντα».

Οι Ελληνες της «Μασία»:

Γιώργος «Giorgio» Σπανουδάκης

Ο «Giorgio», όπως τον αποκαλούν στην Μπαρτσελόνα, γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1998 στη Θεσσαλονίκη και στα 6 του γράφτηκε στην ομάδα της Χάσλοκ, της γερμανικής πόλης στην οποία κατοικούσε με την οικογένειά του. Την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για την Οπελ Ρούσενχαϊμ και εκεί τον ανακάλυψαν οι σκάουτ της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που κινήθηκαν άμεσα και τον πήραν στις ακαδημίες τους. Οι εκεί εμφανίσεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον συλλόγων όπως η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Από την περσινή σεζόν (2009-10) ανήκει πλέον στα φυτώρια της Μπάρτσα, όπου και διακρίνεται για το ταλέντο του και τα «μαγικά» του στον χώρο του κέντρου. Ο 12χρονος Γιώργος αγωνίζεται φέτος στην κατηγορία Infantil B (παίδες), φοράει τη φανέλα με το νούμερο 10 και δικαιώνει με κάθε εμφάνισή του τους ανθρώπους των «μπλαουγκράνα» που τον έφεραν στη Βαρκελώνη.

Τζέιμς Ευμορφίδης

Ο Τζέιμς γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1996 και σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στην Ολλανδία και στις φημισμένες ακαδημίες του Αγιαξ, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Στη συνέχεια έκανε ένα πέρασμα από τη Μαδρίτη και τα φυτώρια της Ρεάλ, για να καταλήξει -ύστερα από ένα μικρό πέρασμα από την Ελλάδα- στην Μπαρτσελόνα και στη «Μασία». Ο Τζέιμς αγωνίζεται φέτος για τρίτη σεζόν στους «μπλαουγκράνα» και συγκεκριμένα στην κατηγορία Cadete B (έφηβοι). Είναι μεσοεπιθετικός και αποτελεί ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα της ηλικίας του. Ο Αλμπερτ Μπενάιζες, γενικός συντονιστής επί 21 χρόνια των παιδικών τμημάτων της Μπαρτσελόνα, τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως έναν από τους καλύτερους παίκτες της ηλικίας του στη θέση που παίζει και θεωρεί ότι ο μικρός έχει όλα τα φόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα.

Περισσότερα:protothema.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ