Ταξική πάλη κατά της ανεργίας και του μνημονίου

Μέσα στο βαρύ κλίμα που συνδιαμορφώνει η γιγάντωση της ανεργίας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η τεράστια οικονομική κρίση ξεκίνησε χθες το 28ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας το οποίο συμπλήρωσε το 2010 100 χρόνια λειτουργίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου που ξεκίνησαν με τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης με τον πρόεδρο κ. Αθ. Βάιο να περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στο νομό αφού όπως τόνισε ο εφεδρικός στρατός των ανέργων κάθε μέρα και μεγαλώνει και παράλληλα μεγαλώνουν και οι συνέπειες. Γενικεύεται η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία και υπερωρία, η ανασφάλιστη εργασία, η παραβίαση των ΣΣΕ, η εκ περιτροπής εργασία. Πολλές επιχειρήσεις στο νομό έκλεισαν, πολλές μείωσαν το προσωπικό και εξίσου πολλές προχώρησαν σε μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με τον κ. Βάιο η οικοδομική δραστηριότητα και οι κατασκευές βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο, η ύφεση και η ανεργία στον κλάδο βρίσκεται στο 70% περίπου και παρέσυρε όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με την οικοδομή.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας έβαλε κατά της κυβέρνησης για τις επιλογές της στο χώρο της εργασίας αφού όπως ανέφερε επί της ουσίας, οι απολύσεις απελευθερώθηκαν.

Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό του έργου της διοίκησης επισημαίνοντας ότι η διοίκηση, πήρε πρωτοβουλίες, ενημέρωσε την εργατική τάξη της περιοχής, παρενέβη σε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που απασχόλησαν την εργατική τάξη, συντόνισε τις δυνάμεις της και με άλλα στρώματα, με τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Συντονίστηκε πανελλαδικά, προκήρυξε και οργάνωσε 13 απεργίες 10 συλλαλητήρια, πικετοφορίες, για να αποτρέψει τα μέτρα που έπαιρνε η κυβέρνηση, έκανε δεκάδες παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στα Νοσοκομεία και όπου αλλού χρειάστηκε. Αυτή η κοινή πορεία με τα άλλα στρώματα ωρίμασε την ανάγκη για μια ποιο συντονισμένη πορεία.

Τέλος επιχείρησε μια εκτίμηση της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Τέλος τόνισε ότι το συνέδριο πρέπει να χαράξει τα μέτωπα πάλης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης προς όφελος της εργατικής τάξης, για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις, για την  προστασία των ανέργων, χαμηλόμισθων.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το συνέδριο καθορίζει και το διεκδικητικό πλαίσιο για το 2011, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η ταξική ενότητα και η πάλη της εργατικής τάξης, κόντρα στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως και η κοινωνική συμμαχία της με τους μικροεπαγγελματίες της πόλης και τους μικρούς αγρότες, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου, την προστασία του βιοτικού επιπέδου του λαού, την μη αναγνώριση από το λαό του χρέους και των ελλειμμάτων. Να απαιτεί να πληρώσει η πλουτοκρατία. Και παράλληλα να διεκδικεί την κατάχτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη για να ακολουθηθεί ένας εντελώς διαφορετικός δρόμος οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του εργαζόμενου λαού.   

«Είναι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης που μπορεί:

να διασφαλίσει σε όλους σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο.

να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στη διατροφή, στη στέγη, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στην προστασία της υγείας, στη διασφάλιση του σταθερού χρόνου εργασίας, στην ξεκούραση, στη δημιουργική ψυχαγωγία, στη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας.

να οδηγήσει στην ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, της εγχώριας παραγωγής και των αναγκαίων υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.

να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την τηλεπικοινωνία, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

να διευρύνει και να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.

να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του λαού μας, να οδηγήσει σε αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση της διοίκησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ