Spiegel: “Ο Παπανδρέου σκέφτεται την επιστροφή στη δραχμή”

Κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία επικαλείται το περιοδικό Spiegel, για να στηρίξει τη θεωρία ότι η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να γυρίσει πίσω στη δραχμή. Διαψεύδει – αν και καθυστερημένα – η κυβέρνηση…

Σύμφωνα με την Spiegel, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και η γερμανική κυβερνητική πηγή αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εισάγει πάλι το εθνικό μας νόμισμα .

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, γράφει η Spiegel, “έχει θορυβηθεί από την πρόθεση αυτή, η οποία θα συζητηθεί μυστικά ως άκρως απόρρητη στο Λοξεμβούργο την Παρασκευή (6/5)”.

Επιπροσθέτως, η Spiegel γράφει ότι ο πονοκέφαλος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι πιο δυνατός από ποτέ, γι’ αυτό και θα συζητηθούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το ευρώ, με ένα εσωτερικό έγγραφο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα αναγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

“Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση του εσωτερικού νομίσματος εναντίον του ευρώ”, γράφει το έγγραφο.

Η Ελλάδα με αυτήν την αποχώρηση θα δει το δημόσιο χρέος της να αυξάνει 200%  και τότε η αναδιάρθρωση θα είναι σίγουρη, γράφει η Spiegel.

“Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει”.

Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

“Η αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη της λειτουργίας της ευρωζώνης”, γράφει το έγγραφο του Σόιμπλε, ενώ “οι διεθνείς επενδυτές θα σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις κρατών. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης”.

Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Τέτοια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Πηγή: cosmo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ