Η ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, μελετά μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει τα επιτόκια των δανείων διάσωσης που δόθηκαν στην Ελλάδα (και την Ιρλανδία) και να επεξεργαστεί ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης για την Αθήνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια άτακτη αναδιάρθρωση του χρέους…

Αλλά, από το πρακτορείο Standard & Poors, τονίστηκε σήμερα (Δευτέρα) ότι χρειάζονται πολύ πιο ριζικά μέτρα για να γίνει το χρέος των € 327 000 000 000 (470.300.000.000 δολάρια) βιώσιμο, λέγοντας ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί να μειώσει το κύριο χρέος κατά 50 τοις εκατό και πάνω, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές.

Η S & P μείωσε πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία σκουπίδια. Άλλο ένα χτύπημα για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές, που αναζητούν ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, κατέφυγαν στο γερμανικό χρέος.

Στη Γερμανία, ένας ανώτερος αξιωματούχος από το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα τον Μάρτιο, θα ήταν δικαιολογημένη, μόνο αν συνοδευόταν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους.

Ο Michael Meister, εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής της χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους από την Αθήνα, ή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια ήρθαν μετά από -όχι και τόσο- μυστικές συνομιλίες στο Λουξεμβούργο, την Παρασκευή το βράδυ από μια επίλεκτη ομάδα κορυφαίων πολιτικών, υπευθύνων για τη ζώνη του ευρώ, που έγιναν για να βρεθούν τρόποι να ανακοπεί η εμβάθυνση της κρίσης του χρέους.

Ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, ο Peter Bofinger, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση για όλα τα προβλήματα του χρέους στην ευρώ ζώνη, «δεν είμαι σίγουρος αν η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει άθικτη για τους επόμενους 12 μήνες.

Περισσότερα: Reuters

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ