Τα έργα τέχνης μπορούν να προκαλέσουν τόση χαρά όση και ο …τρελός έρωτας

Άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, καθώς έβλεπαν μια σειρά από 30 έργα ζωγραφικής μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου. Από τα έργα αυτά, όσα θεωρούνται πιο όμορφα προκάλεσαν την αύξηση της ροής του αίματος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου έως και 10% – αντίστοιχη με την αύξηση που προκαλείται όταν βλέπουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο…

Οι πίνακες του John Constable, Ingres, γάλλου νεοκλασικού ζωγράφου, και του Guido Reni, του Ιταλού καλλιτέχνη του17ου αιώνα, προκάλεσαν την πιο ισχυρή αντίδραση «ευχαρίστησης» σε όσους πήραν μέρος στο πείραμα.

Έργα του Ιερώνυμου Μπος, του Honore Damier και του Φλαμανδού καλλιτέχνη Massys – η «χειρότερη» τέχνη που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα – οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της ροής του αίματος. Άλλα έργα ζωγραφικής που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από καλλιτέχνες όπως ο Μονέ, Ρέμπραντ, ο Leonardo da Vinci και ο Σεζάν.

Ο καθηγητής Semir Zeki, διευθυντής στην neuroaesthetics στο University College του Λονδίνου, ο οποίος πραγματοποίησε το πείραμα, δήλωσε: «Θέλαμε να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιτάξει κανείς όμορφες ζωγραφιές.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι, ότι εάν κοιτάξει κανείς την τέχνη – είτε πρόκειται για ένα τοπίο, μια νεκρή φύση, κάτι αφηρημένο ή ένα πορτρέτο – υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

«Βάλαμε τους ανθρώπους σε έναν μαγνητικό τομογράφο και τους δείξαμε μια σειρά από πίνακες κάθε δέκα δευτερόλεπτα. Μετρήσαμε τότε η μεταβολή στη ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου.

“Η αντίδραση ήταν άμεση. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η αύξηση της ροής του αίματος ήταν ανάλογη με το πόσο άρεσε ο πίνακας.

“Η ροή του αίματος για έναν όμορφο πίνακα αυξήθηκε όπως ακριβώς αυξάνεται, εάν κοιτάξει κανείς κάποιον που αγαπάει. Αυτό μας λέει ότι η τέχνη δημιουργεί μια καλή αίσθηση απευθείας στον εγκέφαλο.”

Ο καθηγητής Zeki πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε δίνει επιστημονική αλήθεια σε ότι είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό – ότι οι όμορφες ζωγραφιές μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι τη στιγμή που κάναμε αυτές τις μελέτες, είναι πόσο ισχυρή είναι η επίδραση αυτή στον εγκέφαλο.”

Η μελέτη αποτελεί ακόμη απόδειξη της ανάγκης για την τέχνη που πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Πηγή: telegraph.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ