Πιλότοι κατηγορούν τα κινητά για προβλήματα στα ηλεκτρονικά όργανα

Οι πιλότοι και τα πληρώματα είπαν στη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών ότι μεταξύ του 2003 και του 2009, τα κινητά τηλέφωνα, τα iPods, οι φορητοί υπολογιστές και ο λοιπός εξοπλισμός τους δημιούργησαν προβλήματα. Συνολικά 26 από τα περιστατικά επηρέασαν τα χειριστήρια πτήσης, συμπεριλαμβανομένου και του αυτόματου πιλότου, το autothrust και το σύστημα προσγείωσης…
Άλλες 17 αναφορές αφορούσαν τα συστήματα πλοήγησης, υπήρχαν 15 κρούσματα με παρεμβολές που επηρέασαν τα συστήματα επικοινωνιών και σε 13 περιπτώσεις προκλήθηκαν προειδοποιήσεις στο ταμπλό ελέγχου που αφορούσαν τον κινητήρα.

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οι ηλεκτρονικές συσκευές προκάλεσαν την απεμπλοκή του αυτόματου πιλότου στα 4.500 πόδια.
Η έκθεση αναφέρει: “Ο αυτόματος πιλότος σταμάτησε να λειτουργεί από μόνος του και την ίδια στιγμή άναψαν οι σχετικές προειδοποιήσεις / ενδείξεις. Αμέσως ζητήθηκε από τις αεροσυνοδούς να βρουν ποιοι επιβάτες λειτουργούσαν ηλεκτρονικές συσκευές. Βρήκαν ότι υπήρχαν 4 άτομα που λειτουργούσαν ηλεκτρονικές συσκευές (ένα κινητό και τρία iPods).”

Μετά από μια ανακοίνωση που ζητούσε από τους επιβάτες να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές τους, “για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια της πτήσης» η πτήση συνεχίστηκε χωρίς κανένα άλλο περιστατικό.
Η έκθεση της ΙΑΤΑ τονίζει ότι δεν επαληθεύεται ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές προκάλεσαν τα προβλήματα, ωστόσο, καταγράφει τις εντυπώσεις των πιλότων και των πληρωμάτων. Τα κινητά τηλέφωνα πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνα για το 40% των επεισοδίων.
Σε ένα άλλο περιστατικό, οι ηλεκτρονικές παρεμβάσεις, επίσης, κατηγορήθηκαν για τις ταχέως μεταβαλλόμενες υψομετρικές μετρήσεις. Οι επιβάτες κλήθηκαν να απενεργοποιήσουν τις συσκευές τους και οι αναγνώσεις επανήλθαν στο φυσιολογικό.
Η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει διαπιστώσει ότι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές από κινητά τηλέφωνα μπορεί να οδηγήσουν σε “σφάλματα” στις οθόνες των οργάνων. Η Boeing ανέφερε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρά για τα μεγάλα αεροπλάνα των οποίων τα ηλεκτρονικά όργανα δεν είναι επαρκώς προστατευμένα.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων σε αεροσκάφη είχε απαγορευτεί μέχρι το 2008, όταν η ρυθμιστική αρχή Ofcom συμφώνησε ότι οι μεταφορείς θα μπορούσαν να προσφέρουν κάλυψη στα πάνω από 3000 πόδια. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της BA, της Emirates και της Ryanair ξεκίνησαν αμέσως τη δρομολόγηση υπηρεσιών με χρέωση έως και £ 2 ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν επίσης ξεκινήσει να παρέχουν υπηρεσίες WiFi εν πτήσει.

Πηγή:telegraph.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ