Σχέση κακής διατροφής της μητέρας και διαβήτη τύπου 2 των παιδιών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την American Physiological Society προσφέρει τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα, ότι η προδιάθεση στο διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ξεκινήσει εντός της μήτρας. Η μελέτη, που διεξήχθη σε μπαμπουίνους, διαπίστωσε ότι όταν οι μητέρες υποσιτίζονται (ακόμη και μετρίως) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, τα παιδιά τους βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο πριν ακόμη φτάσουν στην εφηβεία. Είναι η πρώτη φορά που ο διαβήτης έχει αποδειχθεί να έχει προγεννητικές ρίζες…

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μέτριες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα απόγονους με προδιάθεση σε διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα αν αυτοί είναι εκτεθειμένοι σε άλλους παράγοντες κινδύνου στη μετέπειτα ζωή τους, όπως είναι η δυτική διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Ένα έμβρυο μπορεί επίσης να λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά όταν υπάρχει εφηβική εγκυμοσύνη, όπου η μητέρα, επειδή βρίσκεται η ίδια ακόμη στην ανάπτυξη, ανταγωνίζεται με τον απόγονό της για τα θρεπτικά συστατικά, ή όταν οι γυναίκες μένουν έγκυες αργότερα στη αναπαραγωγική τους ζωής, ή όταν υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα. Η μείωση της ανάπτυξης του εμβρύου που παρατηρήθηκε στους νεογέννητους μπαμπουίνους ήταν περίπου 10%, ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό γέννησης ανθρώπινων μωρών με περιορισμένη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Peter W. Nathanielsz, κύριο συγγραφέα της μελέτης, «Περνάμε από περισσότερα βιολογικά στάδια πριν από τη γέννησή μας και τις πρώτες εβδομάδες της ζωής μας από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. “Η κακή διατροφή σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξης μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των βασικών οργάνων, όπως το πάγκρεας, το οποίο αποκτά μειωμένη ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει σε ένα πρωτεύον θηλαστικό, ότι η κακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής και στις αρχές της ζωής μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο πάγκρεας και προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2. “

Η μελέτη, “Emergence of insulin resistance in juvenile baboon offspring of mothers exposed to moderate maternal nutrient reduction” πραγματοποιήθηκε από τον Nathanielsz και τους συναδέλφους Jaehyek Choi, Cun Λι, και Thomas J. McDonald της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας Κέντρο Επιστημών Υγείας στο San Antonio, και τους Anthony Comuzzie και Vicki Mattern του Texas Biomedical Research Institute στο San Antonio. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων. Είναι δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική έκδοση του American Journal of Physiology—Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Πηγή: medical.net

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ