Αποκαλύφτηκε η ύπαρξη μωρών μαύρων τρυπών – Ποια είναι τελικά η λειτουργία τους;

Το Chandra X-Ray Observatory, της NASA, εντόπισε πολυάριθμες μαύρες τρύπες που παραμονεύουν στις σκονισμένες καρδιές των γαλαξιών και σχηματίστηκαν μέσα σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια από τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang) της γέννησης του κόσμου, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αστρονόμοι. Οι παρατηρήσεις αποτελούν τα πρώτα άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι μαύρες τρύπες… ήταν συνηθισμένες στο πρώιμο σύμπαν, και αυξάνονταν σε συνεννόηση με τους γαλαξίες που τις φιλοξενούσαν, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

«Αυτό που έχουμε δει είναι μωρά μαύρες τρύπες σε πολύ νέους γαλαξίες στην αυγή του σύμπαντος,” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Kevin Schawinski, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Yale,. «Αυτές οι μαύρες τρύπες τρέφονται με υλικό, το φυσικό αέριο, στα κέντρα αυτών των γαλαξιών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται: θα περάσουν την εφηβεία και θα φτάσουν στην ενηλικίωση».

“Μπορεί ακόμη να συγχωνευθούν με τις μαύρες τρύπες από άλλους γαλαξίες εφόσον οι οικοδεσπότες τους συγχωνευθούν, συσσωρεύοντας εκατό ή και χίλιες φορές περισσότερη μάζα από αυτή που είχαν στο πρώιμο σύμπαν, έως ότου καταλήξουν στα κέντρα κοντινών γαλαξιών.”

Οι σούπερ-τεράστιες μαύρες τρύπες έχουν μάζα πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου. Οι μαύρες τρύπες όμως που εντοπίστηκαν από το Chandra σε ένα δείγμα 200 απομακρυσμένων γαλαξιών, είναι εκατό φορές πιο αμυδρές και χίλιες φορές λιγότερο ογκώδεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μωρά μαύρες τρύπες υπάρχουν στο –τουλάχιστον- 30% των παρατηρούμενων γαλαξιών και, ενδεχομένως, σε όλους.

Ο Schawinski είπε ότι οι αστρονόμοι ήδη υποψιάζονται την ύπαρξη μιας άμεσης σχέσης μεταξύ του σχηματισμού των γαλαξιών και των σούπερ τεράστιων μαύρων τρυπών. Σχεδόν κάθε γαλαξίας φαίνεται να έχει μια τεράστια μαύρη τρύπα, συμπεριλαμβανομένης και μιας, 4-εκατομμυρίων-ηλιακής μάζας, τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία της Γης.
«Όχι μόνο οι γαλαξίες περιέχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο, αλλά οι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες φαίνεται να μεγαλώνουν μαζί», είπε. «Οι μεγάλοι γαλαξίες έχουν μεγάλες μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, μικροί γαλαξίες έχουν μικρές μαύρες τρύπες. Πιστεύουμε ότι έχουν αυτή τη συμβιωτική σχέση (και) η ανάπτυξη του ενός ρυθμίζει την ανάπτυξη του άλλου».

Αλλά ποια, εν τέλει, είναι η λειτουργία μιας μαύρης τρύπας στο σύμπαν; Σε μια αξιοσημείωτη εργασία για τη φύση του χώρου και την προέλευση του χρόνου, ο Nikodem Poplawski, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Indiana, λέει ότι μια μικρή αλλαγή στη θεωρία της βαρύτητας σημαίνει ότι το Σύμπαν μας κληρονόμησε το βέλος του χρόνου από τη μαύρη τρύπα στην οποία γεννήθηκε. “Το δικό μας σύμπαν μπορεί να είναι το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας που υπάρχουν σε ένα άλλο σύμπαν,” καταλήγει.
Οι αστροφυσικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το Σύμπαν μας είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσε να φτάσει στο τρέχον μέγεθος του με δεδομένο το ποσοστό της αύξησης που βλέπουμε τώρα. Αντ ‘αυτού, πιστεύουν ότι αυξήθηκε κατά πολλές τάξεις μεγέθους, σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, μετά το Big Bang. Η περίοδος είναι γνωστή ως πληθωρισμός (inflation).

Περισσότερα: The Daily Galaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ